szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A sporttal és kultúrával kapcsolatos utazások száma egyre nő, manapság számos európai nagyváros szinte a...

A sporttal és kultúrával kapcsolatos utazások száma egyre nő, manapság számos európai nagyváros szinte a szomszédságnak tűnik, ahová akár egyetlen este kedvéért is érdemes elugrani. Magyarországon elsősorban a foci az a sportág, ami külföldi utazásra tudja késztetni a rajongókat. Természetesen egy-egy nagyobb sportesemény, mint például az olimpia vagy a Tour de France kicsit változtathat ezen, de a fő profil mégis a futball marad. Sajnos az is elmondható, hogy ellenkező irányba, vagyis Magyarországra nem utaznak ilyen céllal turisták, a nyilvánvaló okokat most inkább nem részletezzük. Bár a paletta hihetetlenül széles, hiszen a hagyományosan kedvelt olasz és angol futball mellett választható a kosárlabda és a jégkorong Amerikában, a golf, a Forma-1, vagy akár a billiárd, a tapasztalat azt mutatja, hogy a foci egyeduralkodása miatt elsősorban Olaszország és Nagy-Britannia között oszlik meg a sportturisták egyre növekvő száma. A foci azonban egyáltalán nem csak egy népszerű játék, hanem kőkemény üzlet a turisztika szempontjából is.

Itália – sport és szellem
Róma nem csak Olaszország fővárosa, egyben klasszikus futball és kulturális nagyhatalom. 2009-ben nem csak a város, de egész Itália a szokásosnál is nagyobb érdeklődésre számíthatott a focirajongókat tekintve, hiszen Róma kapta a BL döntő rendezésének jogát. A döntő egyszeri és megismételhetetlen esemény, ezért nem csoda, hogy hatalmas volt az igény a jegyekre, amelyek akár 1400 fontba, azaz közel félmillió forintba is kerültek. Ehhez jön még az utazás, szállás, ellátás költsége, könnyen kiszámítható, milyen nagyságrendű mulatság egy ilyen sporttörténelmi jelentőségű rendezvényen részt venni. 

Róma városa két futballcsapatnak is otthon ad az első osztályból. Az AS Roma többször volt olasz bajnok és általában a nemzeti bajnokság élbolyában található, éles harcot vívva a többi remek csapattal. Persze nem csak a pályán nagy a feszültség itt: a  Footballderbies.com  nevű fociportál legvadabb mérkőzéseket összegyűjtő toplistájában az AS Roma és a szintén római Lazio rangadói a hatodik helyen állnak, az örök riválisok találkozása esetén erősebbek az indulatok. Az AS Roma mérkőzéseire rendkívül család- és kapcsolatbarátak a jegyárak – ha a férfi jegy egy adott szektorba 60 euró, a női ugyanoda csak 10.

Ha kiutazunk egy meccsre, akkor persze már érdemes magát a várost is szemügyre venni. A szellemi ínyencek számára Róma rendkívül veszélyes hely, komoly döntéseket kell azzal kapcsolatban hozni, hogy mit szeretnénk a leginkább megnézni, mert több évig is válogathatunk az épületek, képzőművészeti gyűjtemények, színházi és opera élmények szinte nyomasztóan gazdag választékából és még mindig nem láthatunk mindent. Első alkalommal természetesen kihagyhatatlanok a mindenki számára ismert látványosságok, de már ismerkedéskor érdemes néhány különlegesebb kulturális csemegét is betervezni, később pedig akár egyetlen lehetőség kedvéért is érdemes visszatérni. Izgalmasnak ígérkezik a Leonardo Da Vinci találmányaiból rendezett interaktív kiállítás a Palazzo della Cancelleriaban. Az összeállítás ötven olyan működő, és később a mindennapjainkba beépült, de akkor még futurisztikus felfedezést mutat be, mint az ejtőernyő, a kerékpár, a hidraulikus fűrész – mind kipróbálható a látogatók számára is. Különleges tapasztalat lehet, ha végigjárjuk kedvenc filmjeink helyszíneit. Az olasz filmek rajongói készíthetnek túraútvonalat Fellini, De Sica vagy Rossellini alkotásai alapján, az amerikai filmeket kedvelőknek ott van a mindenki által ismert Római vakáció, míg a kortársakat előnyben részesítők az Ozpetek filmekből készülhetnek fel. Dan Brown Angyalok és démonok című könyve (és a belőle készült film) is az örök városban játszódik. 

Ha a sportvonatkozást vesszük alapul ott van például Milánó, ahol szintén két focicsapat közül választhatnak a labda szerelmesei. Hírnevét a focicsapatok és a divat mellett, operaházának is köszönheti, és persze Leonardo da Vinci híres festményének, Az utolsó vacsorának, amely a város egyik templomában található. Az AC Milan és az F. C. Internazionale összecsapásai ugyan a már korábban említett vadsági toplistán „csak” a 19. helyig jutottak a közönség szavazatai alapján, de a világsztároknak köszönhetően így is akad bőven látnivaló. Nem minden város képes két első osztályú focicsapatot kiállítani, de előfordul, hogy a helyi szurkolók végül jobban kedvelik a gyengébb klubot. Torinó híressége a Juventus FC., amelynek nevét különösen sokan ismerik, hiszen a „Juve” a világ egyik legjelentősebb és legnagyobb szurkolótáború focicsapata (egyes becslések szerint világszerte 170 millónyian drukkolnak az "Öreg Hölgynek"), egyben Olaszország legsikeresebb csapata 27 bajnoki címével. Torino különösen kedves városa a magyaroknak, hiszen Kossuth Lajos, a /turini remete/ az 1860-as évektől fogva állandóan itt lakott s itt is halt meg 1894-ben. A Via dei Mille 22. számú házán a Kossuth által lakott ház falán emléktábla jelzi emlékét, melyet a város saját költségén állíttatott. A magyar vonatkozás mellett Torino fel tud mutatni 40 darab múzeumot és számos más kulturális látnivalót, de talán még érdekesebb, hogy 2008-ban jelölték a város a világ első design fővárosának címére. Az egy évig tartó ünneplés hátterében a művészetek mellett természetesen ott találjuk az autó és más iparágakat, amelyek fontos motorjai a város életének. 

Anglia - mem is oly ködös Albion
Arsenal, Manchester United, Liverpool, Chelsea - ezeknek a focicsapatoknak a nevét még az is ismeri, aki következetesen kihagyja a sportoldalt az újságban. Ez az a négy csapat, amely a legnagyobb vonzerőt jelenti az Angliába irányuló sportturizmus terén. A britek tradicionálisan sportszerető népek, évszázadok óta a krikettet, a golfot és persze a futballt használják fel, hogy érzelmeiket levezethessék. A legnépszerűbb csapatok mellett persze azok a csapatok jelenthetnek vonzerőt a magyarok számára, ahol magyar focista is játszik. Ilyen például a Fulham Gera Zoltánnal, a Sunderland Fülöp Mártonnal, vagy a Hull City Halmosi Péterrel, de ezek csak az első ligás csapatok, a felállás szezonról-szezonra változhat a kölcsönzések miatt.

Az Arsenal nevét rengeteg egyébként csak az irodalom iránt érdeklődő olvasók is megjegyezhették, Nick Hornbynak köszönhetően. Magyarul Fociláz címmel megjelent korai könyve szemléletesen írja le az egy csapat iránt érzett, életre szóló fanatikus rajongást. Nyugat felé fordulva pedig a Chelsea-t találjuk a Fulham Roadon. A csapat egyik beceneve a „nyugdíjasok”, azaz „The Pensioners”, mivel a klub első címerén egy nyugdíjas volt látható, de ez a legkevésbé sem jellemzi a játékosok teljesítményét. London két kiváló csapata mellett pedig más érdekességet is fel tud mutatni. A számos, gyönyörű kincseket (ne feledkezzünk el a brit gyarmatbirodalom által nyújtott kellemes előnyökről) kínáló múzeum evidencia errefelé, ahogy színházi élete is világhírű. A West End vagy más néven Theatreland a new yorki Broadway mellett az angol nyelvű színjátszás központja, látogatók milliót vonzva a fővárosba. 2007-ben minden eddigi rekordot megdöntöttek 13 millió eladott jeggyel, amelynek hátterében az egyre népszerűbb musicalek bemutatása, valamint a nemzetközi és hazai sztárok szerepeltetése áll. 

A londoni színházak működése eltérő attól, amit itthon megszoktunk, egyszerre általában színházanként csak egy darabot adnak, hogy milyen hosszú ideig, az a bevételtől függ. Ha a várt siker elmarad, pár hét után is levehetik műsorról a produkciót, de az is előfordulhat, hogy 21 évig adják elő, ahogy Webber Macskák című musicaljével történt. Ha pusztán az évek számát nézzük, a legsikeresebb előadás jelenleg kétség kívül a Nyomorultak, amely számos rekordot megdöntött. A nem zenés előadások között egy Agatha Christie darab, az Egérfogó tartja a rekordot, amelyet 1952 óta játszanak. A tavalyi musical szezon nagy ígérete a Priscilla, a sivatag királynője, amely a filmváltozat miatt már ismerős lehet itthon is. A londoni múzeumok is kitesznek magukért, az egyébként unalmasnak hangzó British Museum például két remek kiállítást is bemutatott 2009-ben. Az iráni összeállítás ország Shah 'Abbas uralkodásának állított emléket, míg az azték kiállítás először mutatta be a dél-amerikai kultúra eddig nem látott titkait.

Londont elhagyva elindulhatunk Észak-Angliába, hogy megismerkedjünk sokak szerint a legsikeresebb brit csapattal, a Manchester Uniteddal. A várakozások alapján idén a csapat begyűjtheti az összes trófeát, de ha mégsem sikerülne, akkor is vígasztalhatja őket a tudat, hogy 15 szezon óta rájuk volt kíváncsi a legtöbb néző. A Manchester United Sir Alex Ferguson hosszú uralma alatt vált ennyire eredményessé, több mint két évtizede irányítja a csapatot. Legtöbbünknek persze nem sok kulturális érdekesség jut eszébe Manchesterrel kapcsolatban, bár az jelenthet valamit, hogy itt alakult meg az Oasis nevű rock zenekar, és azért itt is megrendezték 2002-ben az Európa kulturális fővárosa évet, amely nem múlt egy nyom nélkül. Egymást érik a fesztiválok, és az eddig is meglévő múzeumok mellé 2008-ban megnyílt a Generation Pop Art nevű galléria, amelynek kortárs művészeket bemutató kiállításai folyamatosan új színt visznek a város életébe. 

Végül, de természetesen nem utolsósorban következzék Liverpool, ahol a foci mellett a Beatles a másik világhírű termék, úgyhogy egyáltalán nem meglepő, hogy a szurkolók is énekelnek. A Liverpool FC rendelkezik ugyanis a világ leghangosabb szurkolótáborával, amikor rákezdenek, a „you'll never walk alone” (soha nem sétálsz egyedül) dalukra, az a játékosok beszámolói alapján soha nem érzett érzelmeket mozgat meg bennük. A város, amely a Beatles iránti rajongás örökös otthonának nevezhető, 2008-ban Európa kulturális fővárosaként működött és láthatóan kedveli a kihívásokat, 2009 a környezet éve volt Liverpoolban. A helyi múzeumokban, gallériákban megrendezett kiállítások köre feltűnően széles, hol francia impresszionista gyűjteményt nézhetünk meg, hol egy mozaikművész állítja ki színpompás munkáit, hol pedig kortárs tervezők mutatják meg, mit gondolnak az újrafelhasználásról. Még a máshol üldözött graffitiseket is támogatják, külön nekik szóló falakkal. Mivel a bemutatók gyorsan változnak, érdemes az interneten körülnézni, hogy ízlésünknek megfelelő eseményt találhassunk, ez az oldal például nagy segítség. Természetesen a Beatles által megkezdett hagyományokat is ápolják, így a minőségi popzene kedvelői is megtalálják számításukat a kisebb-nagyobb koncerteken, fesztiválokon. 

Reméljük, sikerült meggyőznünk olvasóinkat, hogy a sport és a kultúra nem mondanak egymásnak ellent, egyetlen látogatás során akár mindkettőnek hódolhatunk, csak a megfelelő helyszínt kell megtalálni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alkatrészek árusításába kezd az IKEA

Alkatrészek árusításába kezd az IKEA

Akadozik a K&H e-bank és mobilbank szolgáltatása

Akadozik a K&H e-bank és mobilbank szolgáltatása

Fegyverrel raboltak ki egy üzletet Székesfehérváron, lövés is dördült

Fegyverrel raboltak ki egy üzletet Székesfehérváron, lövés is dördült