szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az új szavazással Latin-Amerika nagyon jól járt, ugyanis azóta három csodával büszkélkedik a kontinens: a Rio de...

Az új szavazással Latin-Amerika nagyon jól járt, ugyanis azóta három csodával büszkélkedik a kontinens: a Rio de Janeiro-i Krisztus szobor, a mexikói Chichén Itzá maja-tolték romváros és a Peru déli végében fekvő Machu Picchu. Úgyhogy vegyük elő a túrazsákunkat és szálljunk fel a legközelebbi gépre, ami az utóbbi közelébe repít minket, onnan aztán a szélrózsa minden irányában indulhatunk tovább a földrész felfedezésére.

©

A Machu Picchu nevet talán kevesen tudnák helyesen leírni, de szinte mindenki retinájába beleégett már a tipikus csodaszép fotó a város romjaival, mögötte a Wayna Picchu heggyel, és mindebbe kúszik bele a zöld őserdő és a felhők fehérje. A kételkedőket teljes szívvel meg tudjuk nyugtatni: ez a hely ténylegesen olyan csodálatos, mint a fényképeken, az év bármelyik napján is tévedünk ide. Persze sosem leszünk egyedül, hiszen ezt a csodás látványt senki sem szeretné kihagyni.

©

Az odajutás mindenképpen kalandos lesz. Az inka ösvényen sajnos kedvünkre nem bóklászhatunk fel-alá – kötelezően kijut nekünk egy helyi vezető, de lehet, hogy nem is bánjuk a több napos út során, hogy valaki a csapatból mégiscsak ismerős a dzsungel közepén. Ha nekünk elég volt a túrázásból, vagy csak szimplán nincs szuflánk a magaslati levegőben, akkor Cuczoból, a régi inka fővárosból indulnak erre turistáknak szánt járatok. Feltehetőleg innen indult egy szép tiszta napon útnak Pacsakutek Yupanki, az inka birodalmat kiépítő uralkodó, és a festői helyet meglátva úgy gondolta, ez a hely méltó lesz arra, hogy az ő nevére emlékeztesse majd az utókort. Az, hogy szentélyt vagy nyári palotát épített ide, még nem eldöntött, de a látvány mindenképpen megkapó.

©

A leggyorsabb, ha Cuzcoból közvetlenül vonattal meg sem állunk Aguas Calientesig. Aguas Calientes Machu Picchu "kapufalu"-ja, leginkább tengerparti üdülővárosokra emlékeztet. Lényegében kénytelenek vagyunk itt megszállni, bár azon kívül, hogy tengerimalacot (cuy) kóstolgatunk, nem sok mulatságban lesz részünk, de úgysem árt jól kialudni magunkat a hajnali kelés előtt, mert hajnalban érdemes a romokhoz menni, hogy lássuk a napfelkeltét és ne legyen akkora tömeg. A vonatúttal kapcsolatban viszont felháborító, hogy külön van egy járat a peruiaknak és külön a külföldieknek, mondanunk sem kell, az utóbbiak sokszorosát fizetik a normál tarifának. Ezért a sporolósoknak melegen ajánlott a buszozás és túrázás kettőse. A busz csak egy távolabbi faluig visz minket, és onnan sok utazó választja a kalandos sínen járást – két óra ugyan nem kevés, de feltétlenül autentikusabb élmény a vonatnál, és jó alkalom az ismerkedésre is.

©

Ezen a vidéken van esős évszak, és olyankor tényleg sokat esik, szinte egész nap. Februárban annyi csapadék hullik, hogy az inka-ösvényt le is zárják, és akkor már elvégzik az éves nagytakarítását. Azért ilyenkor sem kell visszariadnunk a világcsoda meghódításától, de érdemes  beszereznünk egyet a fillérekért árult, színes esőkabát-poncsókból. Amikor felérünk hajnalban a busszal Machu Picchuba, és alig látunk néhány tíz méterre a ködtől, könnyen kétségbe eshetünk, de ne tegyük. Inkább élvezzük az érdekes hangulatot, végtére is nem gyakran van alkalmunk megtapasztalni, hogy milyen is lehetett a felhők között élni a mindennapokat. Bérelhetünk  idegenvezetőt, de a magunk kedvére, egy térkép segítségével is felfedezhetjük a terepet. Vannak vadregényes ösvények, ahonnan ámulatba ejtő panorámák tárulnak elénk. Érdemes megpihenni egy csendesebb teraszon és átérezni a hely szellemét, nézni a vonuló felhők közül kibukkanó kődarabokat, dombokat.

©

A helyet az inkakorban nemes egyszerűséggel  "picchu"-nak hívták, ami kecsua nyelven „hegy”. A mai névadó Machu Picchu "öreg hegyet" jelent, és lényegében itt feküdt a szentély/palota nagy része. A már említett Wayna (vagy Huayna) Picchu a fotókról jól ismert eget hasogató magas szikla, ahova mi is felmászhatunk, és ott már tényleg a hely legmagasabb pontján vagyunk. Mire észbe kapunk, már kitisztult az ég, és a szó szoros értelmében lábunk előtt hever a világcsoda. Felejthetetlen élmény lesz.

-BZs-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
travelline.hu Plázs

Jézus kép vagy meztelen nők

La Paz finoman mondva is érdekes város: nincsenek egyenes utak, az utcán sétálva nem látni egyetlen teljesen bevakolt...