szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Akár a filmes, akár a videojáték ipar kultuszában előkelő helyen találhatóak a zombik, vagyis a feléledt tetemek...

Akár a filmes, akár a videojáték ipar kultuszában előkelő helyen találhatóak a zombik, vagyis a feléledt tetemek, amelyek rendszerint poszt-apokaliptikus jövőkép sötét árnyaiként, hordákban korzózva hozzák a frászt az emberre, és egyetlen céljuk az élő hús megszerzése és állatias elfogyasztása. Számtalan történet, legenda, mítosz övezi az élőhalottak kultuszát, ezekről rengeteg helyen olvashatunk (az egyik legszínvonalasabb magyar gyűjtőoldal a Zombie Central, itt mindent megtudhatunk a jelenségről), de a legtöbb rajongó számára a lényeg maga a "zombi-életforma", az élőhalottak rémisztően szórakoztató kinézete, mozgásvilága.

Mint minden kultusz esetében, itt is megjelentek a jelmezek, a beöltözött filmrajongók, akik kisminkelve, szétszaggatott ruhában, művérrel leöntve ültek be legújabb horrorkedvencük premierjére (gyakorlatilag az elmúlt 20 évben a zombis filmek nem tudnak kimenni a divatból). Az élő zombik varázsa pedig összekovácsolta a rajongókat, így hamarosan a filmek háttérbe kerültek, a jelmezek, a közös felvonulás, a rémisztő hangulat lett az elsődleges cél, és világszerte elterjedtek az úgynevezett zombi fesztiválok, jelmezes felvonulások. Ezek közül mutatunk be most (a teljesség igénye nélkül) néhányat videók segítségével, amelyek néhány igen véres és gyomorforgató jelenetet is tartalmaznak, ezért csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk megtekintésüket.

A zombifesztiválok elsősorban Amerikában és Angliában népszerűek, de már Helsinki, Sao Paolo és Frankfurt utcáin is vonultak fel véres, morgó hordák. A Terror4Fun weboldal amolyan világszintű szervezetként igyekszik összefogni a jelentős eseményeket, ők szervezik a híres Zombie Fest, valamint a Day of the Undead rendezvényeket, amelyekre minden évben több száz maskarás rajongó látogat el.

Ezeken a fesztiválokon főleg jelmezversenyek, filmvetítések, rajongói találkozók, videojáték bemutatók, vetélkedők és bulizás várja az érdeklődőket - természetesen melegen ajánlott jelmezben menni. Hasonló elvárások vannak a Zombie Walk elnevezésű rendezvényeken is, ahol a zombinak öltözött tömeg a nyílt utcán vonul fel, hogy közösen rémisztgessék a környék lakóit, illetve élőhalottakra jellemző kohéziós erővel kapcsolódjanak egy nagy boldog tömegbe.


És ugyanez Európában...


Talán kevesen tudják, de már Budapesten is volt ilyen zombi-felvonulás, 2009. szeptember 12-én délután 5 órakkor egy jó pár rothadó, vérző hulla jelent meg a Deák téren. Itt rögtön pár zombijátékkal frissítették maradék agyukat, majd portyára indultak, friss agyak után kutatva. A Zombie Central beszámolója szerint programjuk szerves része volt még Jackson Thrillerének eltáncolása is, valamint egy kiadós vérfürdő a nap végén. A szervezőknek köszönhetően most erről is tekinthetünk meg némi ízelítőt, reméljük lesz még alkalmunk látni ilyet:

Azok, akik a jelmezes bulizás helyett a zombifilmek világát részesítik előnyben, idén április 25-én Leedsben találhatják meg kedvenc fesztiváljukat, a harmadik Leeds Zombie Film Festival ugyanis rengeteg vetítéssel várja a rajongókat.

Elvakult rajongó és vad ötlet tehát a világ minden pontján akad, az élőhalottak kultusza pedig örök divatnak tűnik. Ha valaki pedig megérti a véres jelmez mögötti közösség érzését, vagy a filmekben megbúvó finom társadalomkritikát, az biztosan értékeli majd a zombik tömeges felvonulását. A többieknek marad az iszony. Elvégre ez is cél valahol.

-NB-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem indul a tokiói olimpián Szilágyi Liliána

Nem indul a tokiói olimpián Szilágyi Liliána

500 millió éve élt ősrákra bukkantak Kínában, igen furcsán néz ki

500 millió éve élt ősrákra bukkantak Kínában, igen furcsán néz ki

Kicsempészte, majd eBayen eladta a Buckingham-palota milliós műtárgyait

Kicsempészte, majd eBayen eladta a Buckingham-palota milliós műtárgyait