szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egy francia háziorvos közzétette a valaha volt első kézikönyvet az ásításról - derül ki a Reuters brit hírügynökség szerdai riportjából.

Az ásítás rejtelmei a fiziológiában és a betegségekben című gyűjtemény a legfrissebb kutatási eredményeket tartalmazza az önkéntelen megnyilvánulásról, összeállítója Olivier Walusinski francia háziorvos. A könyv megjelenését egy nemzetközi konferencia is követi, amelyet június 24-25-én Párizsban tartanak. A rendezvényen olyan témákban tartanak előadásokat a világ számos pontjáról érkező kutatók, mint az ásítás szerepe az agy hűtési mechanizmusában vagy az ásítás rejtett szexualitása.

"Több elmélet létezik, ám máig nincs bizonyíték arra, hogy miért ásítunk - hangsúlyozza Walusinski. - Amit tudunk, az az, hogy egy átlagos ember életében mintegy 250 ezret ásít, és hogy az anyaméhben lévő magzat már 12-14 hetes korától megteszi, ami arra utal, hogy fontos idegélettani szerepe lehet. Ha egy 60 grammos magzat rászánja az energiát, amely egy ásításhoz és nyújtózkodáshoz szükséges, akkor annak alapvetően fontos helye lehet a fejlődésében". 

Ásítanak a madarak, a halak, csaknem valamennyi hideg- és melegvérű gerinces állat - a zsiráfok és a bálnák kivételével, amelyeket eddig nem kaptak rajta az önkéntelen szájtátáson. Az emberek ásításáról még mindig tartja magát az a feltevés, hogy  fiziológiai oka a vér oxigénszintjének emelése és a többlet szén-dioxid eltávolítása, noha ezt az elméletet már a 80-as években elvetették. Az újabb kutatások arra utalnak, hogy inkább éberségünket növeljük az ásítással, ha álmosak vagyunk vagy unjuk magunkat. Az éhség által kiváltott ásítás is ezt támaszthatja alá, mert bár az ember - mondjuk az oroszlánnal ellentétben - már nem indul prédát keresni, amikor éhes, az ösztön fennmaradhatott.

Egyes megfigyelések azt mutatják, hogy a stressz csökkentésére is alkalmas lehet az ásítás, az ejtőernyősök például gyakran ásítanak ugrás előtt. Stressznek kitett patkányoknál is azt tapasztalták, hogy gyakrabban ásítanak. Egy holland kutató kapcsolatot sejt az embereknél az ásítás és a szexualitás között is. Megállapításait irodalmi és vizuális művészeti ábrázolásokra alapozza. Példaként említi, hogy erotikus képeken gyakran nyújtózkodó, ásító nőket ábrázolnak. Mint Walusinski megjegyzi, hogy az állatoknál a kapcsolat jóval egyértelműbb: a makákó majmoknál például a domináns hím párzás előtt és után is ásít, ami szerinte tesztoszteronfüggő. Kasztrálás után a hím elveszti dominanciáját, és az ásítással is felhagy - teszi hozzá. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Az ásítás hűti az agyat

Az ásítás nem csak a fáradtság jele lehet, az ásítás az éberséget is szolgálhatja, mert ha kitátjuk szánkat, azzal hűtjük az agyunkat - írja a Der Spiegel című német lap internetes változata.

MTI Tech

Orgazmushoz hasonló élvezetet okoz az ásítás

Nyolc és fél pontot szavazott meg Robert Provine, a marylandi egyetem pszichológusa az ásításnak azon a skálán, amely az élvezeteket 1-től 10-ig méri. Olasz kollégája, Piero Salzarulo, még pontosabban fogalmaz: "az orgazmushoz hasonlítható élvezetet okoz".

Mi köze a pestisjárványnak az ingyenes színházhoz?

Mi köze a pestisjárványnak az ingyenes színházhoz?

Marabu Féknyúz: A statisztika idomítása jobban megy

Marabu Féknyúz: A statisztika idomítása jobban megy

Megnövelték az összes Tesla hatótávját

Megnövelték az összes Tesla hatótávját