szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A közkeletű hiedelemmel ellentétben, mely szerint a nagy stressz agyvérzést okozhat, egy új tanulmány nem talált bizonyítékot arra, hogy a stresszes életesemények emelnék az agyvérzés egyik különösen veszélyes típusának kockázatát.

A Stroke című szakfolyóiratban közzétett tanulmányukban ausztrál kutatók az úgynevezett subarachnoideális (lágyagyhártya alatti) vérzés és a stresszel telt életesemények kapcsolatát vizsgálták. Az agyvérzés ezen típusánál (SAH) egy elszakadt ér miatt a környező agyszövetek közötti űrbe kerül a vér, és becslések szerint az esetek fele halállal végződhet.

Craig S. Anderson, a Sydneyi Egyetem munkatársa kutatócsoportjával 388 SAH-típusú agyvérzésen átesett pácienst kérdezett ki életeseményeiről, valamint kontrollként 473 olyan embert, akiknek soha nem volt agyvérzése. A listán szereplő 12, nagy stresszt okozó életesemény között volt például családtag vagy barát halála, állásvesztés és bűncselekmény áldozatává válás.

A válaszok értékelése során általánosságban nem találtak összefüggést az életesemények és az agyvérzés között. Amikor a lezajlott agyvérzést legfeljebb egy hónappal megelőző eseményeket vizsgálták, az derült ki, hogy kétfajta stresszor, a pénzügyi vagy jogi problémák, és a "minden egyéb" kategória emelkedett kockázatot okozott. A páciensek tíz százaléka számolt be ilyen eseményről, míg a kontrollcsoport tagjainak csupán négy százaléka.

Anderson úgy véli, az embereknek érdemesebb az agyvérzéssel igazoltan összefüggésben lévő tényezőkkel - például a dohányzással és magas vérnyomással - foglalkozniuk, ha megelőzésről van szó, mint a stresszes életesemények miatt külön aggódni.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Könyvelőként meddig kell megőrizni az ügyfelek dokumentumait?

Könyvelőként meddig kell megőrizni az ügyfelek dokumentumait?

1474-en fertőződtek és 33-an haltak meg a koronavírus miatt

1474-en fertőződtek és 33-an haltak meg a koronavírus miatt

Pár napra visszatér a vénasszonyok nyara

Pár napra visszatér a vénasszonyok nyara