szerző:
MTI

Lényegesen magasabb lehet az orvosi rendelőben a fehér köpenyt viselő doktor vagy asszisztens által mért vérnyomás, mint a páciens tényleges vérnyomása, amit 24-órán keresztül viselt műszer jegyez fel. Ezt kiváltképp a magas vérnyomású betegek kezelése során kell figyelembe venni - írta a British Medical Journal legújabb számában egy ausztráliai orvoscsoport.

A magas vérnyomással foglalkozó orvosok régóta ismerik a "fehér köpeny magas vérnyomás" jelenségét. Sok embernek, ha belép az orvosi rendelőbe és ott karjára teszik a vérnyomásmérő mandzsettáját, megemelkedik a vérnyomása. Ez akkor is bekövetkezhet, ha a páciens ismeri orvosát, jó az orvos-beteg kapcsolat.

Geoffrey A. Head és 16 szerzőtársa tudományos közleményben írta meg erre vonatkozó tapasztalatait 8575 beteg megfigyelése alapján. A 11 ausztráliai klinikán vizsgált személyek átlagosan 56 évesek voltak és kissé túlsúlyosak. A kutatók összehasonlították az orvosi rendelőben, a doktor által mért vérnyomás értékeket az asszisztensek által észlelt vérnyomással, illetve azzal a 24-órás vérnyomás adatsorral, amit a páciens által egy napon át viselt, automata műszer jegyzett fel.

Az ilyen vérnyomásmérő automata Magyarországon is jól ismert és sok orvos használja. Az ausztráliai tanulmány jelentősége az, hogy sok ezer beteg adatait egyesítették és így általános jelentőségű következtetéseket vonhattak le. Egyértelműen bizonyították, hogy a rendelőben, napközben a doktor által megmért vérnyomás lényegesen magasabb volt, mint az automata mérte átlag. Az is kitűnt, hogy az orvos magasabb vérnyomást mért ugyanannak a betegnek, mint asszisztense.

Graham MacGregor, az angol Blood Pressure Association elnöke rámutat, hogy ez a vizsgálat igazolja, milyen jelentős hatása lehet a vérnyomás mérésekor a körülményeknek. A hatékony kezeléshez szükség van a beteg önmérése során vezetett vérnyomás napló adataira és időnként az automata vérnyomásmérő használatára is.

A vérnyomásmérő automata nem csak személytelen, ezért semleges, objektív adatokat szolgáltat, de ismételt mérései azt is megmutatják, hogyan alakul a vérnyomás szintje napszakok szerint, nappal vagy éjszaka, miképpen módosul hajnalban, ébredés során. Így az orvos módosíthatja a gyógyszeres kezelést, a tabletták bevételének időpontját.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

A magánytól magasabb lesz a vérnyomás

A másokkal való kapcsolat hiánya nemcsak boldogtalanná tesz, de az egészségre is káros hatással van: amerikai pszichológusok közvetlen összefüggést találtak a magány és a magas vérnyomás között.

Medipress Plázs

Elhanyagolt betegség a magas vérnyomás

Az egészségügynek mindent el kell követnie, hogy visszaszorítsa a magas vérnyomás előfordulásának emelkedő tendenciáját, illetve a betegek jobb kezelésére kell törekedni – olvasható az amerikai orvosi intézet beszámolójában.

100%-ban újrahasznosítható cipőt ad ki az Adidas, ragasztót sem használtak

100%-ban újrahasznosítható cipőt ad ki az Adidas, ragasztót sem használtak

Ön vitte el a négymilliárdos lottónyereményt? Pár tipp, mire költheti

Ön vitte el a négymilliárdos lottónyereményt? Pár tipp, mire költheti

Szijjártó: vészhelyzeti telefont létesítettek a Srí Lankán tartózkodó magyaroknak

Szijjártó: vészhelyzeti telefont létesítettek a Srí Lankán tartózkodó magyaroknak

Most akkor lőttek a plázáknak, vagy van remény a túlélésre?

Most akkor lőttek a plázáknak, vagy van remény a túlélésre?

Kinyitott a Balaton

Kinyitott a Balaton

A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát

A német belügyminiszter nem kérdőjelezi meg Orbán demokrataságát