szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Michelin csillag csodálatos dolog, hatalmas rangot jelent, ám egyáltalán nem biztos, hogy csak csupa kellemes...

 

©

A Michelin csillag csodálatos dolog, hatalmas rangot jelent, ám egyáltalán nem biztos, hogy csak csupa kellemes következménnyel jár. Az étteremtulajdonosok és a séfek egy része már régóta panaszkodik, hogy túl sok időbe, pénzbe és munkába kerül megfelelni az elvárásoknak, akadt már olyan szakács, aki a háromból egy csillag elvesztése miatt öngyilkos lett.

Olyan séfről is hallottunk már, aki szándékosan kerüli a Michelin elismerés lehetőségét, mert úgy tartja, azzal véglegesen elveszítené étterme otthonosságát, ösztönösségét.

És valóban, a kifinomult konyha és a tökéletes minőség általában erőteljes feszengést kelt a vendégek egy részében, hiszen ezen a szinten általában a design, a teríték és a pincérek viselkedése is meglehetősen kimódolt. Sokunk számára talán túlságosan is.

©

A Michelin csillag és a GaultMillau magas pontszám azonban nem feltétlenül jár együtt a mesterkéltséggel és a merevséggel. A kellemes, családias luxusba vetett hitünket Svájcban szereztük vissza, Interlaken mellett, egy aprócska falu szálloda-éttermében.

A Wilderswillben található Hotel Alpenblick szobáit ugyan nem próbáltuk, a szállodával kapcsolatban tehát inkább a Tripadvisor vonatkozó, általában rajongó értékeléseit tudjuk ajánlani. Az éttermet viszont bevizsgáltuk, még a konyhában és az épület mögött lévő, korhű módon helyreállított kis kunyhóban is jártunk.

Első látásra az Alpenblick nem különbözik semmiben a tipikus környékbeli fogadóktól, éttermektől, alpesi tetős faház (chalet) – igaz, a 16. századból. A nemzetközi színvonalú konyhához szükséges pluszt a tulajdonosok, Yvette és Richard Stöckli jelentik, utóbbi a Michelin csillagal is elismert konyha vezetője.

A házaspár nem polírozta elviselhetetlenül fényesre éttermét, őszintén szólva, bizonyos esetekben meg is lepődtünk, mennyire egyszerű megoldásokkal elégedtek meg a design területén.

©

Ez a fajta visszafogottság és - mondjuk ki nyugodtan - spórolás viszont azt kell, hogy jelentse, hogy a gasztronómiai szakértők szerint az étel minősége felülírja a régi vécé-csempéket és a fautánzatú ajtókat.

Nem állítanánk, hogy olyan nagyon értünk hozzá, de tapasztalat azt mutatja, a vendégek nagy része már az első falat után tudja, a Hotel Alpenblickben nem akármilyen vacsorát kap.

Egy nagyobb nemzetközi csoport tagjain teszteltük az élményt és csupa lelkesülten rajongó visszajelzést kaptunk. A mi kedvencünk egy balzsamecetes almasaláta volt az előételben és természetesen a desszertek, amelyekből több apró ízelítő is érkezett.

A történethez hozzátartozik, hogy a Tripadvisor hozzászólói között akadtak fanyalgók is páran, bár aki arra panaszkodik, hogy a gyereke semmi ehetőt nem talált a Stöckli választékban, annak javasoljuk valamelyik gyorsétterem sültkrumpliját, az biztos elég ismerős lesz a dednek.

©

A leginkább helyi alapanyagokat feldolgozó, de a legmodernebb, molekuláris technológiákat is használó “magas” konyha mellett a Hotel Alpenblick tradícionális mulatságot is kínál a vállalkozó kedvű vendégeknek egy jellegzetes röszti elkészítésével.

Mivel a röszti Magyarországon is aránylag ismert több formában is, minket először nem izgatott fel különösebben a gondolat, a csoport többi tagja azonban lelkesen főzőcskézett az egyébként pici konyhában.

Amikor viszont a kóstolásra került a sor, kiderült, hogy a Stöckli féle röszti azért mégiscsak más. Valószínűleg a felhasznált burgonya minősége a meghatározó, a készítés során legalábbis nem láttunk semmi mást, amitől a remek íz és állag előállt, de sajnos ez sovány vigasz, ismerve az itthon kapható krumplik választékának szegényességét.

A röszti élvezetét nyilván a hozzá kapott remek lazac és helyi fehérbor is fokozta, hozzáértők szerint az Alpenblick borkínálata igen figyelemreméltó. Szívesen visszamennénk, nem kétség.

Hasznos információk:

-KM-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!