szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A csontok egészsége érdekében már az emberi élet kezdetétől szükséges a megfelelő mennyiségű kalciumbevitel, ám új-zélandi kutatók szerint a kalciumot tartalmazó táplálékkiegészítők fokozzák a szívinfarktus veszélyét.

Az újszülött az anyatejjel jut kalciumhoz és a gyerekek számára is rendkívül fontos ez az ásványi anyag a csontrendszer megfelelő fejlődéséhez. A felnőttekben az életkor előrehaladásával csökken a csonttömeg, megindul a csontritkulás, ezért idősebb korban ismét fokozottan fontos a folyamatos kalciumbevitel. 

Az egészséges vegyes táplálkozással elégséges kalciummennyiséghez jut a szervezet, a gyógyszergyárak és étrendkiegészítőket előállító élelmiszeripari cégek azonban számos, kalciumot tartalmazó terméket gyártanak azzal érvelve, hogy a táplálékban lévő kalcium nem elég a hiány pótlására. A korábbi vizsgálatok ezen a téren ellentmondó eredményekre jutottak. 

Egyes megfigyelések szerint a sok kalcium csont- és érvédő hatású, más vizsgálatok szerint a kalciumtöbblet fokozza az érelmeszesedés kockázatát, rontja a veseműködést és különösen az idősebb nőkben növeli a szívinfarktus esélyét. Ian R. Reid és munkatársai Új-Zélandon néhány éve úgy találták, hogy a kalciumtartalmú gyógyszerek vagy a kalciumban gazdag táplálékkiegészítők hatására a korosodó nők körében gyakoribbá vált a szívinfarktus. 

Jelenlegi vizsgálatukban 15  nagy tanulmány csaknem tizenkétezer emberre vonatkozó adatainak összesített értékelése azt mutatta, hogy a nagydózisú kalciumbevitel harminc százalékkal megnöveli a szívinfarktus előfordulását, valamint kisebb mértékben az agyi katasztrófáét, ezzel párhuzamosan pedig a kalciumot szedők halálozási aránya is magasabb. 

A kutatók a statisztikai értékelés során figyelembe vették az életkori különbségekből eredő kockázatot, a férfiak és a nők közötti kockázati különbséget, sőt arra is figyeltek, hogy van-e eltérés a különböző cégek készítményei között. Az eredmény egyértelműen azt igazolta, hogy nagy mennyiségű pluszkalcium hatására több infarktus fordult elő, mint anélkül.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!