szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Az orvosok gyakran találkoznak olyan páciensekkel, akik egy sikeres fogyókúrát követően nagyon rövid időn belül visszanyerik korábbi testsúlyukat, sőt bizonyos esetekben még többet híznak vissza.

Egy új tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek hajlamosabbak gyorsan visszahízni a keservesen leadott kilókat, akiknek a szervezetében az átlagnál magasabb a leptin, és alacsonyabb a grelin hormon szintje. Ana Belén Crujeiras, a Santiagói Egyetemi Kórház orvosa, és a tanulmány vezetője szerint emiatt az emberek szervezte különféle módon reagál a fogyókúrára.

A kutatók a grelin, a leptin és az inzulin hormonok plazmaszintjének szerepét vizsgálták 104 túlsúlyos páciens esetében, akiket szigorú, alacsony kalóriatartalmú diétára fogtak. Nyolc héttel a fogyókúra után ismét megvizsgálták az alanyokat, és azt tapasztalták, hogy akik ez idő alatt a leadott súlyuk több mint 10 százalékát visszahízták, azoknak magasabb volt a leptin és alacsonyabb a grelin szintjük. Ebben a tekintetben az inzulin szintje nem játszott semmiféle szerepet.

A tanulmány eredményeit a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism című lapban közölték. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

5 fontos tény, amit az elhízásról írtunk 2010-ben

Világszerte egyre többen túlsúlyosak, a trend – az elmúlt harminc évben – egyre gyorsabbnak és megállíthatatlannak látszik. Az elhízásnak egészen korai jelei vannak, s ilyenkor még könnyű befolyásolni a táplálkozási szokásokat is. Eközben újabb bizonyítékokat találtak arra is, hogy az elhízás öröklődik.

hvg.hu Plázs

Zsákutca az elhízás?

Világszerte egyre többen túlsúlyosak, a trend az elmúlt harminc évben egyre gyorsulónak és megállíthatatlannak látszik. A jelenség nemcsak egyéni szinten okozhat súlyos egészségügyi problémákat, de negatív hatásai a gazdaságban is mérhetők. Szakértők az egyén, az élelmiszeripar és az állam szerepére mutatnak rá a megelőzésben.

MTI Plázs

Az elhízás 270 milliárd dollárba kerül az amerikaiaknak

A túlsúly és az elhízás évi 270 milliárd dollárba (56 307 milliárd forintba) kerül az amerikai gazdaságnak, a kanadainak pedig 30 milliárdba (6200 milliárd forintba) - tette közzé a legfrissebb adatokat az amerikai statisztikai elemzők társasága (SOA).

MTI Plázs

A 80-es években kezdődött a tömeges elhízás

A gazdasági bizonytalansággal járó stressz hatására az úgynevezett szabadpiaci kapitalizmussal bíró országok lakóit nagyobb mértékben fenyegeti az elhízás - derül ki egy friss tanulmányból.

Rengeteg okostelefont érint: 400 sebezhetőséget találtak a Snapdragon lapkákban

Rengeteg okostelefont érint: 400 sebezhetőséget találtak a Snapdragon lapkákban

A Semmelweis szakértője szerint nem szabad nyáron evés után egyből fogat mosni

A Semmelweis szakértője szerint nem szabad nyáron evés után egyből fogat mosni

A magyarok többsége kérne koronavírus elleni oltást

A magyarok többsége kérne koronavírus elleni oltást