szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarországon évente mintegy 90 ezer ember kap el kórházakban olyan fertőzéseket, amelyek mintegy fele elkerülhető lenne alapos kézmosással - mondta Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője kedden Budapesten.

Ócsai Lajos közlése szerint ezek a fertőzések azért olyan gyakoriak, mert például sebkötözés előtt az egészségügyi dolgozó nem mos megfelelően kezet, noha azt minden beteg ellátása után meg kellene tennie. Ezt a mulasztást leggyakrabban időhiánnyal magyarázzák - tette hozzá Ócsai Lajos, aki szerint ebben legalább annyira közrejátszik "a tudás és a szemlélet hiánya".
   
Az is sokat elárul, hogy Magyarországon - Semmelweis Ignác hazájában - jelenleg nincs Semmelweis-kutató, márpedig az orvos már a XIX. század közepén felfedezte, hogy a gyógyító munkában milyen fontos a kézmosás. Magyar kutató hiányában ezért "csak Svájcból tudtak méltó szakembert" hívni ahhoz, hogy az Országos Tisztifőorvosi Hivatal kedden indított "nemzeti kézhigiénés kampányát" képviselje a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban.
   
Ócsai Lajos az egész magyar társadalom problémájának nevezte, hogy "nem tudunk kezet mosni". Sokan azt gondolják, hogy a vízzel való leöblítés egyenlő a kézmosással – tette hozzá. Pedig a zsíroldó hatású szappanok közül szinte mind alkalmas arra, hogy megfelelő dörzsöléssel, akár a betegellátáshoz is elég tiszta legyen a kéz – mondta a főosztályvezető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ez történt: Bankkártyával lopó csalókat leplezett le a Jófogás

Ez történt: Bankkártyával lopó csalókat leplezett le a Jófogás

Ezekkel a számokkal lehetett nyerni az ötös lottón

Ezekkel a számokkal lehetett nyerni az ötös lottón

Lőfegyvert és lőszereket találtak egy pécsi lakásban

Lőfegyvert és lőszereket találtak egy pécsi lakásban