Egyre több nő dohányzik a fejlődő országokban is

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Gazdasági és politikai szerepük növekedése miatt drasztikusan megemelkedhet a dohányzó nők száma a fejlődő országokban - figyelmeztetnek a szakemberek.

Egy hetvennégy országra kiterjedő vizsgálat eredményei szerint azokban az országokban, ahol alacsony a nők politikai és gazdasági ereje - például Kína, Indonézia, Pakisztán, Szaúd-Arábia, és Uganda esetében - a dohányzók aránya általában ötször nagyobb a férfiak, mint a nők körében. Ahol viszonylag magas a nők közéleti és egyéb szerepvállalása - így az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kanadában, Norvégiában és Svédországban - ott a dohányzás szempontjából egyre jobban szűkül a nemek közötti különbség. 

A szakemberek most arra figyelmeztetnek, hogy női lakosság felemelkedésével párhuzamosan a fejlődő országokban is egyre jobban kiegyenlítődik majd a dohányzó férfiak és nők aránya. Douglas Bettcher, az Egészségügyi Világszervet (WHO) dohányzásellenes kezdeményezésének vezetője szerint a hatóságoknak minél előbb lépniük kellene, hogy megakadályozzák a dohányzás futótűzszerű terjedését a nők körében, különös tekintettel a szegényebb országokra.

"Sok országban még csak kezdeti stádiumát éli a dohányzási járvány, de a helyzet rosszabbodni fog" - hangsúlyozta Bettcher a WHO hírlevelében megjelent tanulmányhoz írt közleményében. "Szigorú intézkedésekre, például a dohányreklámok betiltására lenne szükség annak érdekében, hogy a gyártók ne vehessék célba a nőket" - hangoztatta.

Évente több mint ötmillió ember hal bele a cigarettázás következményeibe és ez a szám akár a nyolcmilliót is meghaladhatja 2030-ig, hacsak nem születnek megfelelő intézkedések a dohányzás szabályozására és megfékezésére. Kínában a férfiak 61, a nők 4,2 százaléka dohányzik, míg a gazdag nemzetek esetében ez az arány majdnem egyenlő.

A hatóságoknak meg kellene vizsgálniuk, hogy "a nagy dohánygyártók miként kovácsolnak tőkét a társadalmi változásokból a nők megnyerése érdekében, például azzal, hogy az emancipáció szimbólumává emelik a cigarettát" - hangoztatta a tanulmány egyik kutatója, Sarah Hitchman, aki szerint azt is érdemes lenne megfigyelni, hogy az ár- és adó.