szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Sokan szeretnének újra a volán mögé ülni egy agyvérzést követően, és sokuk számára valóban biztonságos is. Mostantól egy egyszerű, szobában elvégezhető teszt segítségével ki lehet szűrni azokat, akik számára nem biztonságos az agyvérzés utáni vezetés – írják az Amerikai Neurológiai Akadémia orvosi lapjában.

A kutatás során kielemezték az összes eddig készült tanulmányt a stroke utáni autóvezetéssel kapcsolatban, és megállapították, hogy valamennyi esetben közúti körülmények között tesztelték a résztvevők vezetői képességeit. A kutatók mintegy 30 tanulmányt elemeztek ki, amelyekben összesen 1 728-en vettek részt, a résztvevők életkora átlagosan 61 év volt. Közülük 938-an (54 százalék) mentek át sikeresen a közúti teszten.

Az újonnan kidolgozott tesztek segítenek előre kiszűrni azokat az embereket, akik nagy valószínűséggel megbuknának a közúti teszten. Ezek az egyszerű felmérések akár egy orvosi rendelőben is 15 perc alatt elvégezhetőek, így időt és pénzt is spórolhatunk vele – mondja Hannes Devos, a Leuveni Katolikus Egyetem munkatársa, a tanulmány vezetője.          

A teszt egyszerre több képességet is vizsgál: egyrészt a közúti jelzőtáblák és a közlekedési körülmények felismerését, másrészt a tájékozódási képességeket, a vizuális és a térérzékelést, valamint a nyomkövetési és vizuális-motorikus képességeket.

A tesztek 80-85 százalékos bizonyossággal ki tudták szűrni azokat, akik megbuknának egy közúti teszt során. Az elemzések során a kutatók megállapították, hogy a vezetők háromnegyedénél nem növekedett meg a balesetveszély kockázata egy stroke után.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!