szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A németországi hasmenésjárvány kapcsán szinte ugyanolyan módszerrel keresik a súlyos betegség forrását, ahogyan a tudományág úttörője másfél száz évvel ezelőtt tette.

Közel három hét után is bizonytalanok a német járványügyi szakemberek abban, honnan kerülhetett május elején a véres hasmenést okozó E. coli-baktérium a legelső hamburgi fertőzöttek szervezetébe. A forrás gyors leleplezése elejét vehette volna a kórokozó nagyobb területen való szétterjedésének, az esetenként végzetes szövődménnyel járó hasmars ugyanis immár Ausztriába, Dániába, Hollandiába, Nagy-Britanniába, Spanyolországba és Svédországba is eljutott. A felderítőmunka nehézségeit jelzi, hogy bár a járvány kitörése óta két lehetséges bűnbakot is megneveztek, a német epidemiológusok mindannyiszor visszakozni kényszerültek.

A gyanúsított felkutatása igen komoly energiabefektetést igényel. A járványügyisek – mint arról a Spiegel című hetilapnak a múlt héten beszámoltak – ilyenkor órákon keresztül faggatják az első betegeket, hogy részletesen összeállíthassák a megfertőződésük előtti napokban elfogyasztott ételek listáját. Ezután nemcsak a betegek, hanem a környékükön élő, találomra kiválasztott egészséges emberek vásárlási szokásait is feltérképezik. Az így létrejött adatbázisok egybevetése erősítette meg, hogy a „körözött” E. coli több szempontból is eltér a megszokottól, például mert áldozatait nem a gyerekek, hanem elsősorban a fiatal felnőtt nők körében szedi. Ráadásul a bevásárlólistákra támaszkodó egészségügyi nyomozók szerint a betegség legvalószínűbb forrása ezúttal nem a felnőttkori kólifertőzéseket általában okozó pasztörizálatlan tej vagy a félig átsült marhahús, hanem a saláta-alapanyagok, nevezetesen az uborka, a paradicsom és a fejes saláta. (Ezekre a zöldségféleségekre a kérődzők trágyájából kerülnek a kólibaktériumok, méghozzá – a skóciai Aberdeeni Egyetem kutatóinak legújabb feltételezése szerint – egy meztelencsiga-faj közvetítésével.)

A teljes cikket elolvashatja a HVG e heti számában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Hasmenésjárvány: hibát hibára halmoztak?

Nem túlzunk, ha azt írjuk, egész Európa arra vár, kiderüljön végre, mi is okozta valójában az eddig több száz embert megbetegítő és 22 halálos áldozatot követelő hasmenésjárványt. Annak ellenére, hogy a hatóságok detektívmunkát végeznek, mostanáig semmilyen konkrét eredményt nem értek el. Az eddigi nyilatkozatok odáig vezettek, hogy az egész európai zöldségágazat megrendült.

Zentai Péter Vélemény

Hasmenésjárvány: „Németországnak nincs oka bocsánatot kérni Európától”

„Németországnak nincs oka bocsánatot kérni Európától, sem a spanyoloktól, sem általában az európai zöldség- és gyümölcstermelőktől” – utasítja vissza önérzetesen a vádakat Gaby-Fleur Böl, a berlini Kockázatelemző Intézet (Bundesinstitut für Risikobewertung, BfR) fő kommunikátora. Szerinte abból sokkal nagyobb baj származott volna, ha a német hatóságok lakatot tesznek a szájukra.

A Lidl mélyebbre ássa magát az autópiacon, már többféle kocsit is kínálnak

A Lidl mélyebbre ássa magát az autópiacon, már többféle kocsit is kínálnak

Látványos változás jött a Google Chrome-ba, már letöltheti az új kinézeteket

Látványos változás jött a Google Chrome-ba, már letöltheti az új kinézeteket

A győri polgármester "égbekiáltó baromságnak" nevezte az országos kórház-főigazgató kijelentését

A győri polgármester "égbekiáltó baromságnak" nevezte az országos kórház-főigazgató kijelentését