szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Talán egyetlen más fogyókúrás módszer sem váltott ki olyan parázs vitákat, mint a Robert C. Atkins által 30 éve megalkotott Atkins-diéta.

Az étrend szigorúan korlátozza a szénhidrátok (így a zöldségek és a gyümölcsök) fogyasztását és fehérjék valamint különböző kalóriadús és zsíros ételek – szalonna, hamburger, kolbász – fogyasztására ösztönzi a fogyókúrázókat. Az első fázisban például a szükséges kalóriák 64 százalékát zsírokból (ebből 42 százalék telített zsír) kell pótolnia a diétázónak. Atkins elképzelése szerint a szénhidrátok fogyasztásának korlátozása miatt a szervezet a ketózis állapotába kerül, aminek következtében kénytelen zsírt égetni ahhoz, hogy energiához jusson.

Az Atkins-diéta azonban figyelmen kívül hagy egy alapvető étkezési tényt. Mégpedig azt, hogy a telített zsírsavak fogyasztása növeli a koleszterinszintet és a koronáriás szívbetegségek (CHD) kialakulásának esélyét. 14 különböző kutatás is megerősíti ezt a tényt, amiből hat során azt is sikerült bizonyítani, hogy a telített zsírsavak fogyasztásának mérséklése csökkenti a vér koleszterinszintjét, valamint a CHD előfordulási esélyét.

A legtöbb, az Atkins-diétával kapcsolatos kutatás nyugtalanító eredményeket hozott. Az egyik kutatás során száz embert osztottak be három különböző étkezési csoportba: az egyik csoportban egy közepes zsírtartalmú (az összkalóriaszám 30 százaléka) étrendet kellett követni, kalóriaszám-megkötés nélkül, a másikban csökkentett kalóriaszám mellett 15 vagy 30 százalékos zsírtartalmú étrendet, a harmadikban pedig az Atkins-diétát. Az eredmények szerint csak az Atkins-diéta növelte az LDL-koleszterinszintet (6 százalékkal), a triglicerid számot (5,5 százalékkal), homocisztein-szintet (ez az anyag nagyban károsítja az érfalakat), valamint a fibrinogén-szintet (ami hozzájárul a vérrögök képződéséhez).

Ezzel szemben az Amerikai Szív Szövetség éves gyűlésén 2002-ben ismertetett hathónapos kutatás során kiderült, hogy az étrendet követők vesztettek súlyukból, LDL koleszterinjük csökkent, HDL koleszterinszintjük pedig nőtt. Mit jelent ez? Valószínűleg azt, hogy az LDL-szint a súlyvesztés és a kalóriamegvonás miatt módosult, a HDL emelkedés pedig a kutatás alatt szedett halolajnak köszönhető.

A legfontosabb üzenet, hogy egyetlen értékből ne vonjuk le messzemenő következtetéseket egész egészségünket tekintve. A rák, a kolera és az AIDS segítségével is fogyhatunk, sőt, koleszterinszintünk is csökkenhet, mégsem mondhatnánk, hogy egészségesek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!