szerző:
Medipress

Egy új kutatás kimutatta, hogy a specializált felnőtt őssejtek lehetővé teszik az emlősöknek, hogy sérült kéz- illetve lábujjuk végét újranövesszék, ahelyett, hogy egy „univerzális” sejttípus jönne létre a súlyos sérülésre adott válaszként.

A Stanford Egyetem kutatói kiderítették, hogy a regeneráló őssejtek szövetspecifikusak, ami azt jelenti, hogy mindegyik valamilyen speciális feladattal bír, például a csontot, a bőrt, az ínt, az ereket vagy az idegeket állítja helyre. Az eredmény ellentmond annak az általánosan elfogadott elméletnek, mely szerint a sérült végtagokat pluripotens sejtek regenerálják, vagyis olyan sejtek, amelyek különféle sejttípusokká képesek fejlődni. Most azonban úgy tűnik, hogy ezeknek a sokoldalú úgynevezett blasztéma sejteknek nincs köze az ujjvégek regenerálódásához.

„Bebizonyítottuk, hogy amiről korábban azt gondolták, hogy blasztéma, az valójában állandó őssejt, amely már specializálódott egy bizonyos típusú szövetté fejlődésre” – számolt be Irving Weissman. „Ezzel véget vetettünk az emlősök végtagregenerációjával kapcsolatos ellentmondásnak.”

Az egerek és egyes emberek képesek újranöveszteni kéz- illetve lábujjuk sérült végét. A Stanford kutatói a Nature augusztus 24-i számában közzétett kísérletükben fluoreszkáló színekkel jelölték meg az egyes szöveteket az egerekben, majd lemetszettek egy kis darabot az állatok lábujjából. Három hónapig figyelték a szövet regenerálódását. Kiderült, hogy az egyes szövetekből csak ugyanolyan típusú szövet fejlődhet ki. A meglepő eredmény ellenére azonban a kutatók azt remélik, hogy a felfedezés elősegítheti a szövetregeneráció javítását az emberekben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!