szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Háromból egy étteremben, kávézóban vagy kocsmában szennyezett jeget szolgálnak fel az italokhoz, veszélyeztetve ezzel a vendégek egészségét – derül ki egy új tanulmányból.

Az amerikai egészségvédelmi ügynökség (HPA) által végzett felmérés alapján a szakértők megállapították, hogy a 88 vizsgált vendéglátóipari egység 30 százalékában a jégkockák, a jégadagolók és jégtároló gépek felületén számtalan kórokozó baktérium tenyészett, köztük olyanok is, amelyek csak vécéhasználat után, és a kézmosás elmaradása miatt kerülhettek a jégkockák felületére.

Egy korábbi egészségügyi jelentésből kiderült, hogy a gyomorpanaszokkal küszködő emberek száma csaknem 50 százalékkal emelkedett az 1990-es évek óta. Az Egyesült Államokban ez évente 17 millió gyomorpanaszos esetet jelent, ami 11 millió kiesett munkanapot okoz.

A vizsgált jégminták mintegy 30 százalékán találtak a kutatók nagymennyiségű kóliform baktériumot. Ezek közül három minta esetében az enterokokkusz, és egy minta esetében az E.coli magas szintjét is megállapították. „Csak akkor lehetünk biztosak benne, hogy az éttermekben felszolgált jégkocka egészségügyi szempontból megfelelő, ha megbizonyosodunk róla, hogy a jég tiszta vízből készült, valamint a jégadagolók és egyéb eszközök is higiéniai szempontból kifogástalanok” – mondta Judith Tapper, a HPA munkatársa.

„Mivel a jég alapvetően vízből áll, ezért sajnos sokan tévesen úgy gondolják, hogy a jégkészítő berendezéseket nem kell olyan alaposan tisztítani, mint a látható szennyeződésekkel fertőzött egyéb eszközöket, de ez a mostani tanulmány bebizonyította az ellenkezőjét” – tette hozzá John Piggott, a HPA laboratóriumának igazgatója. 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!