szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Holland kutatók szerint nem jó ötlet aszpirint szedniük azoknak az egészséges nőknek, akik ezzel szeretnék megelőzni a szívrohamot és az agyérgörcsöt, annak ellenére, hogy gyakran használják a gyógyszert erre a célra.

Jannick Dorresteijn, az Utrechti Orvostudományi Egyetem kutatója szerint nagyon kevés nő profitál ténylegesen a gyógyszer szedéséből. Számszerűsítve a szakértő azt állítja, hogy 50 pácienst kell kezelni ahhoz, hogy egy esetében előnyt lehessen tapasztalni.

Az aszpirin alkalmazásával kapcsolatban régóta nincs egyetértés. Az orvosok abban egyetértenek, hogy érdemes azoknak a betegeknek szedni, akik szívrohamon vagy stroke-on estek át, abban azonban nem biztosak, hogy az elsődleges megelőzésben is ugyanilyen hasznos.

Jelenleg több vezető egészségügyi szervezet, köztük az Amerikai Szív Társaság is ajánlja az aszpirin szedését a szívpanaszok megnövekedett kockázatának kitett emberek számára. A European Heart Journal szaklapban megjelent holland tanulmány azonban azt állítja, hogy valószínűleg nagyon sok nő teljesen feleslegesen szedi a gyógyszert.

©

Dorresteijn és munkatársai 28 ezer negyvenöt éven felüli, egészséges nőt vizsgáltak, akik aszpirint vagy placebót szedtek. Az aszpirin összességében 2,4 százalékról 2,2 százalékra csökkentette a szívroham, a stroke és a szívbetegség eredetű halálozás arányát. „Tízből kilenc nő a szív-érrendszeri betegségek kockázatának alig egy százalékos csökkenését tapasztalja a következő 10 évben, ami nagyon elenyésző hatás” – állítja Dorresteijn. Ráadásul az aszpirin mellékhatásokkal is járhat, többek között vérző fekélyek kialakulásához vezethet, és vérhígító hatásának köszönhetően növeli a zúzódások valószínűségét.

Franz Messerli, a New York-i St. Luke's-Roosevelt kórház orvosa szerint az aszpirin szedésénél jobb módszerek is vannak a stroke kockázatának csökkentésére. A szakértő szerint legelőször is tökéletesen szabályozni kell a vérnyomást, mert ez a stroke messze a legfontosabb kockázati tényezője. Ezt étrendi változtatásokkal, testmozgással, illetve vérnyomásgyógyszerekkel érhető el. A koleszterinszintet is érdemes kordában tartani, bár maguk a koleszterincsökkentő gyógyszerek is ellentmondásosak az elsődleges megelőzésben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karácsony: A saját testemmel fogom megvédeni a Városligetet

Karácsony: A saját testemmel fogom megvédeni a Városligetet

Különös hangokat rögzített a Mars felé tartó NASA-szonda

Különös hangokat rögzített a Mars felé tartó NASA-szonda

Visszatértek Kínába a Kanadának kölcsönadott óriáspandák, mert a járvány miatt veszélybe kerültek

Visszatértek Kínába a Kanadának kölcsönadott óriáspandák, mert a járvány miatt veszélybe kerültek