szerző:
MTI

Enyhíti a változókori panaszokat, és javítja az érintett nők szexuális funkcióit a mellékvese által termelt szteroid hormon, a DHEA kis dózisú adagolása - állapították meg tanulmányukban olasz kutatók.

A Climacteric című szakfolyóiratban közzétett eredmények szerint a dehidroepiandroszteron (DHEA) nevű szteroid hormonnal való kezelés a jelenleg alkalmazott hormonpótló terápiák alternatívája lehet.

A DHEA nemi hormonokká, így ösztrogénekké és androgénekké alakul át a szervezetben, hatása a tesztoszteronéhoz hasonló. Andrea Genazzani, a Pisai Egyetem kutatója és csoportja 48, menopauza után lévő nőt vont be az egy évig tartó kipróbálásba.

Tizenkét hónap elteltével a résztvevők közül azok panaszai jelentősen csökkentek, akik DHEA-hatóanyagot szedtek, miközben nem tapasztaltak észrevehető javulást azoknál, akik D-vitamint és kalciumot kaptak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!