szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó európai ügynökségek jelentése szerint szaporodnak Európában a főként nyers csirkehúsban található, hasmenést és lázat okozó kampilobakter baktérium által okozott fertőzések.

A csirkevérhasnak is nevezett humán megbetegedések száma hét százalékkal, 212 064-re emelkedett 2010-ben, az utolsó olyan évben, amelyre vonatkozóan összesített adatok állnak rendelkezésre. A jelentés felhívja a figyelmet arra, hogy ez immár az egymást követő ötödik év, amikor növekedett a fertőzésszám.

Az olaszországi székhelyű Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és a stockholmi Európai Járványügyi Központ (ECDC) közös jelentése szerint a megbetegedések szaporodásának hátterében lévő ok "nem teljesen tisztázott".

Kitértek más baktériumok előfordulására is: a szalmonella által okozott megbetegedések a 2009-es 108 618-ról 2010-ben 99 020-ra csökkentek, míg a humán lisztériás fertőzések száma 1654-ről 1601-re.

Emelkedett viszont az Escherichia coli (E. coli) által okozott humán megbetegedések száma: a 2009-es 3573-ról 4000-re 2010-ben, a növekedés különösen Németországban és Hollandiában volt nagy.

2010-ben a jelentés szerint 25 ember halt meg az uniós országokban élelmiszer okozta vagy állati eredetű betegségek következtében, közülük 16-an szalmonellával, négyen lisztériával fertőződtek. A legtöbb haláleset Spanyolországban (hét), illetve Nagy-Britanniában (öt) volt.

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!