szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Három brit kutatás is alátámasztja, hogy a szívroham elleni harcban alkalmazott aszpirin a rák megelőzésében és kezelésében is szerephez juthat.

A The Lancet és a The Lancet Oncology legújabb számában az Oxfordi Egyetem és az oxfordi John Radcliffe Kórház kutatói Peter M. Rothwell neurológus professzor vezetésével 51 olyan tanulmányt elemeztek, amelyek az aszpirin szerepét vizsgálták a rák megelőzésében. A naponta szedett aszpirin összességében 15 százalékkal csökkentette a rák okozta halálozás kockázatát. Az aszpirin több mint öt évig tartó alkalmazása 37 százalékkal csökkentette a kockázatot, három év alatt pedig 25 százalékkal.

Az aszpirin napi alkalmazását jelenleg olyan betegeknek ajánlják, akik szívrohamon vagy agyérgörcsön estek át, hogy megelőzzék az állapot megismétlődését. Az aszpirin a kutatók szerint a vérlemezkék gátlása révén dolgozhat a rák ellen. A vérlemezkék elősegítik az alvadást, és a daganatos sejtek terjedését is elősegítik.

Második kutatásukban Rothwell és munkatársai az aszpirin hatását vizsgálták a daganat terjedésére. Az elemzett öt klinikai kísérlet során a több mint 6 éves utánkövetés alatt a kis dózisú aszpirin 36 százalékkal csökkentette a távoli áttétek kockázatát a placebót szedő rákbetegekhez képest. A harmadik kutatásban Rothwell és kutatócsoportja az aszpirin hatását vizsgálta az áttétekre klinikai kísérletek helyett megfigyeléses kutatások alapján. Ezek a kutatások a vastagbélrák előfordulásának 38 százalékos csökkenését mutatták, ami egybehangzik a klinikai kísérletekben látható kockázatcsökkenéssel. A nyelőcső-, a gyomor-, az epe- és az emlődaganattal kapcsolatban is hasonló eredményeket kaptak.

Nancy R. Cook, a bostoni Brigham and Women's kórház biostatisztikusa szerint azonban bár az eredmények érdekesek, nem feltétlenül lehet elfogadni a következtetéseket. A szakértő szerint az aszpirin működhet azok számára, akik valamilyen szív-érrendszeri betegségben szenvedtek. Hosszú távon talán a rák ellen is védhet, ezt azonban újabb kutatásokkal kell megerősíteni, és ehhez további adatokat kell gyűjteni. Cook arra is felhívja a figyelmet, hogy az aszpirin nem teljesen jóindulatú, mert szedésekor fennáll a vérzés és egyéb gyomor-bélrendszeri rendellenességek kockázata. A szakértő éppen ezért senkinek sem ajánlja, hogy a rák megelőzése érdekében aszpirint kezdjen szedni. A kutatások többsége azt is kimutatta, hogy a védőhatás csak tíz év elteltével jelentkezik.

Egy biztos, az aszpirinkúra esetleges alkalmazását minden esetben csak személyre szabottan, orvosi felügyelet mellett szabad választani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Johnny Depp fellebbezett a „feleségverős” perben, de elutasították

Johnny Depp fellebbezett a „feleségverős” perben, de elutasították

Tom Szaky: "Ha leég a házad, tényleg elkezdesz azon gondolkozni, mi okozhatta"

Tom Szaky: "Ha leég a házad, tényleg elkezdesz azon gondolkozni, mi okozhatta"

Bürokratikus akadálypálya vár a táppénzt igénylőkre, épp ideje, hogy ez változzon

Bürokratikus akadálypálya vár a táppénzt igénylőkre, épp ideje, hogy ez változzon