szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Ha le szeretnénk fogyni, talán itt az ideje, hogy az ugrókötél helyett a dugóhúzó után nyúljunk. Amerikai kutatók ugyanis egy olyan összetevőt mutattak ki a vörösborban, amely segít féken tartani az elhízást.

hvg.hu archív

A Purdue Egyetem kutatásából az derül ki, hogy a piceatannol nevű anyag késlelteti a fiatal zsírsejtek kialakulását, és megakadályozza érésüket. A vegyület gátolja az inzulin arra irányuló képességét, hogy aktiválja azokat a géneket, amelyek a zsírsejtek létrehozásának további szakaszait irányítják. Azt már korábban is tudtuk, hogy az összetevő a szívbetegség és a neurodegeneratív betegségek, sőt még a rák ellen is védelmet nyújthat.

A Journal of Biological Chemistry szaklapban megjelent kutatás vezetője, Kee-Hong Kim elmondta, hogy a piceatannol jelenlétében a fiatal zsírsejtek késleltetése, vagy teljes gátlása figyelhető meg. Az egyetem szakértője hozzátette, hogy a továbbiakban a piceatannol stabilitásának és oldhatóságának fejlesztésén kell dolgozni a biológiai hatás elérése érdekében.

A vegyület szerkezete a reszveratrolhoz hasonlít, és a szőlőben, a feketeáfonyában és a maracujában is előfordul.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!