szerző:
Vígh Gábor

A Costa Concordia tragédiája nem befolyásolta az érdeklődést a tengeri nyaralás iránt. Egyre nagyobb luxushajók épülnek, és egyre többen töltik vakációjukat úszó városokon.

Szombaton érkezik meg Los Angeles kikötőjébe 94 napos csendes-óceániai körútjáról a Crystal Serenity luxushajó, fedélzetén 1080 utassal és 635 főnyi személyzettel. A körút során 46 napot tengeren, 48 napot pedig többek között Honolulu-Új-Kaledónia-Sydney-Melbourne-Bali-Szingapúr-Bankok-Hong Kong-Sanghaj-Pusan-Osaka-Petropavloszk-Alaszka-Vancouver és San Francisco kikötőiben töltöttek.

A tapasztalatok szerint az ilyen hosszú utakat a vendégeknek csupán ötöde nyaralja végig a 48 ezer dollárról induló áron, míg túlnyomó részük különböző helyeken csatlakozik, vagy száll le a hajóról. A Crystal Serenity 98 napos csendes-óceániai körútja legközelebb jövő év január 29-én indul az új-zélandi Auckland kikötőjéből.

Április 18-án, szerdán haladt át a Szuezi-csatornán a Queen Mary 2, háromezer utassal a fedélzetén. A hajó idén január 10-én kezdte meg 108 napos Föld körüli útját Southampton kikötőjéből, hogy többek között Cape Town-Sydney-Bali- Melbourne-Kobe-Nagasaki-Shanghai-Hong-Kong-Szingapúr-Phuket-Dubai-Pireusz-Lisszabon után, jövő hét pénteken újra hazaérjen Angliába. Egy ilyen tengeri kaland alapból húszezer és nyolcvanezer dollár közötti összegbe kerül. Az árat elsősorban a kabin minősége határozza meg.  Aki megelégszik azzal, hogy az utazás nagy részét inkább a fedélzetről élvezi, annak a veranda nélküli, olcsóbb, de kitűnően felszerelt belső kabinok is megfelelhetnek.

A Queen Mary 2 vízre bocsátásakor, 2004-ben a világ legnagyobb luxus hajójának számított, mára a hetedik helyre esett vissza. 2012-ben a világ legnagyobb hajói a Royal Carribean társaság Allure of the Seas és Oasis of the Seas monstrumai. Ezek a közelmúltban átadott iker luxushajók 360 méter hosszúak, 65 méter szélesek, 2700 szobájuk van, melyek 5400 utas elszállásolására képesek, akikről 1200 főnyi személyzet gondoskodik. 

A tengerszint felett található legmagasabb, azaz 15. szinten alakították ki a sportbázist. Itt kaptak helyet az úszómedencék, a jakuzzik, a kosárlabda pálya, mini golf, és a mászó fal is. A vendégeket 20 étterem várja. A szórakoztatásról világhírű komikusok, hasbeszélők, akrobaták, zenészek, musical színészek, vízi balett, jégrevü táncosok gondoskodnak. Természetesen fodrászok, masszőrök, testedzők foglalkoznak velünk, gyermekeink pedig együtt játszhatnak felügyelet alatt.

©

A luxushajó (cruise) utakban az a legvonzóbb, hogy a vendég mindent egy helyen megtalál. Az üdülésnek ez a formája a vendéglátás csúcskategóriájába tartozik. Ezért az egzotikus utak alatt találkozhatunk olyan gazdag nyugdíjasokkal, akik hosszú évek óta élnek ugyanazon a hajón, mint egy „szociális otthonban”. Szállásuk, teljes ellátásuk, orvosi felügyeletük biztosított és közben a világ legvarázslatosabb tájait járják be. Tegyük hozzá, hogy az USA lakosságának öt százaléka: közel 15 millió ember, legalább évente egyszer választja a nyaralásnak ezt a formáját. Számukra a Karib-tenger, Hawaii, Alaszka olyan, mint nekünk a Balaton, vagy a horvát tengerpart. Elérhető, élvezhető kikapcsolódás. Egyhetes „all inclusive” cruise 500-1000 dollárért.

A hajóra történő fel- és leszállás között nem kell semmiért sem aggódnunk. A konyha pazar, a mosolygós, profi személyzet lesi minden óhajunk.  Az igazi „wow”-t egyebek mellett az éjféli desszertbüfé csokoládé szökőkútja, a reggeli füstölt lazac és benedict tojás, a hatalmas marhasültek, egzotikus halak, rákok, és egész homár vacsora, creme brulée, sufflé, sajttorta, vagy flambírozott cseresznye desszertek jelenthetik.

A reggelit és ebédet büfé, vagy á la carte éttermekben szolgálják fel nekünk. A vacsora általában kétszeri ültetéses, vagy foglalhatunk helyet külön étteremben is. Ezen kívül találunk pizzériát, gyümölcs és szendvics bárt, valamint éjszakai külön büfét, süteményt, ha megéheznénk a diszkóban vagy a jakuzziban. Rendelhetünk szobaszervizt is 24 órán keresztül. Mindenki annyit eszik, amennyi belé fér. Csupán a bár italokért kell külön fizetni. Egy hét alatt könnyedén fel lehet 3-4 kiló extra súlyt szedni, ráncaink kisimulnak, egzotikus partokon napozhatunk, minden nap egy új kikötő vár minket.

Soha ne feledkezzünk meg arról, hogy az előírt – általában utasonként napi tíz dollár - borravalón felül egy kis további extrát juttassunk a személyzetnek. A megfelelő embernek juttatott néhány bankjeggyel és egy-két kedves szóval csodákat érhetünk el: jobb vacsoraasztal, emlékeznek a kedvenc koktélunkra, értékes utazási információkat kapunk, vagy külön túrákra juthatunk be. Például gépházba, a parancsnoki-hídra, vagy a konyhába, és ha szerencsénk van, még a kapitánnyal is étkezhetünk.

A nyaralás első napján minden utasnak kötelezően részt kell vennie egy egyórás evakuálási gyakorlaton. A modern időjárási, navigációs és radar berendezések kizárják a jéghegynek ütközést, vagy a zátonyra futást, az egyetlen veszélyforrás a belső tűztől keletkező füst. Ezért mindenhol többféle, a parancsnoki hídról is gyorsan zárható biztonsági ajtókat alkalmaznak, és saját, kiképzett tisztekből álló tűzoltó brigád van.

                                    

 

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Már akkor kiszúrták őket a rendőrök, amikor csak tervezték egy autó feltörését, nem is jutottak messzire

Már akkor kiszúrták őket a rendőrök, amikor csak tervezték egy autó feltörését, nem is jutottak messzire

Kubatov Gábor elmondta, kik nem értik a foci lényegét

Kubatov Gábor elmondta, kik nem értik a foci lényegét

Magyar dokumentumfilm hozta el az emberi jogi díjat a Szarajevói Filmfesztiválról

Magyar dokumentumfilm hozta el az emberi jogi díjat a Szarajevói Filmfesztiválról

Rekord szinten bekecsketejeztek Kecskeméten

Rekord szinten bekecsketejeztek Kecskeméten

Pont a kínai kormány mondja, hogy igazságtalan, ha a Facebook blokkolja a fiókjait

Pont a kínai kormány mondja, hogy igazságtalan, ha a Facebook blokkolja a fiókjait

Bombariadó miatt lezárták New York egyik hídját

Bombariadó miatt lezárták New York egyik hídját