szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Akár 50 százalékkal is nagyobb lehet az emlőrák kialakulásának kockázata azoknál a fiatal nőknél, akik lombikbébi-kezelést kaptak – figyelmeztetnek a szakemberek. A különböző korosztályok együttes vizsgálata ugyanakkor nem mutatott általános összefüggést a lombikbébi-kezelés és a mellrák kialakulásának megnövekedett kockázata között.

A Nyugat-ausztráliai Egyetem szakemberei szerint azoknál a nőknél, akik 24 éves korukban estek át az első beavatkozáson, 50 százalékkal nagyobb volt a valószínűsége az emlőrák kialakulásának a kezelést követő 15 éven belül. 

©

A mellrák bizonyos típusainak kifejlődésében szerepet játszó ösztrogén hormon szintje akár a normális érték tizenháromszorosa is lehet egy-egy beavatkozás során. Ebből kifolyólag egyre nő az aggodalom a minél több petesejt kinyerését szolgáló petefészek-stimulációhoz használt erős hormonok miatt, mivel a hiperstimuláció akár halálos is lehet.

Nagy-Britanniában nagyjából minden hatodik párt érint a meddőség. 2010-ben 45 264 nő vett részt lombikbébiprogramban. A tanulmányban a mesterséges megtermékenyítésen átesett, a meddőséget kezelő, de lombikbébi programban nem részesült és az általános női lakosság adatait vetették össze.

A tanulmány 21 025 nő bevonásával készült, akiket átlagosan 16 éven keresztül figyeltek a szakemberek. A résztvevők közül 7381-en estek át lombikbébi-kezelésen és 384 nőnél alakult ki emlőrák - olvasható a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában. A kutatók figyelembe vették, hogy az átlagos női lakossághoz képest a lombikbébi-kezelésben részesülők esetében nagyobb a valószínűsége a későbbi életkorban való szülésnek, ami önmagában növeli az emlőrák kockázatát.

A lombikbébi programban részt vevő nők fele egy vagy két beavatkozáson esett át, ám nem tudni, hogy mennyi hormont kaptak. A Fertility and Sterility című folyóiratban közölt tanulmány szerint a meddőség elleni kezelést nagyjából 24 éves korban megkezdő nőknél 1,5-ször nagyobb volt a valószínűsége az emlőrák kialakulásának, mint az azonos korú, de kezelésben nem részesült nőknél.

Az eredmények azt is kimutatták, hogy az ikreket, illetve hármas ikreket világra hozó anyák esetében alacsonyabb a mellrák kockázata.

"Az eredményeink megerősítésként szolgálhatnak azon nők számára, akik a harmincas-negyvenes éveikben kezdik meg a lombikbébi-kezelést, mert esetükben nem mutattunk ki közvetlen összefüggést a beavatkozás és a mellrák fokozott kockázata között" - mondta az egyetem közegészségügyi tanszékén dolgozó Louise Stewart, a tanulmány vezető szerzője.

Független szakemberek szerint azonban további kutatásokra lenne szükség az eredmények megerősítéséhez, mivel egyéb tényezőket is figyelembe kell venni, illetve az sem egyértelmű, hogy a megnövekedett kockázat csupán időleges, vagy élethosszig tartó állapot. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A diákok harmada nem fért hozzá a távoktatáshoz, az EP a digitális szakadék felszámolását kéri

A diákok harmada nem fért hozzá a távoktatáshoz, az EP a digitális szakadék felszámolását kéri

Közúti veszélyeztetésért felelhet az M1-es közepén büntetésből „leparkóló” autós

Közúti veszélyeztetésért felelhet az M1-es közepén büntetésből „leparkóló” autós

Libération – Az SZFE az orbáni cezarománia útjában áll

Libération – Az SZFE az orbáni cezarománia útjában áll