szerző:
hvg.hu

Az aktivisták arra hívták fel a figyelmet, hogy a Roche és a Merck gyógyszergyárak azok akik a hepatitis C elleni gyógyszerek árait magasan tartják, mert a fejlődő országok gazdag lakói azok, akik megengedhetik maguknak a gyógyszert, míg a szegényeket elviszi a betegség. A Hepatitis C-t szokták „csendes járványnak” is nevezni, mert egyfelől hosszú ideig tarthat a lappangás ideje és a médiában eléggé kevés figyelmet kap.

A hepatitis pedig sokkal inkább fertőző, mint a HIV. Korábban ugyan vérátömlesztéssel terjedt, mára azonban az intravénás drogok fogyasztói terjesztik egymás között, de kevesebb is elég a betegség továbbadására. A rossz higiénés körülmények között élő csoportok tagjai nagyobb valószínűséggel lesznek betegek, becslések szerint az intravénás drogfogyasztók 20 százaléka lehet fertőzött, a VIII. kerületben pedig akár 80 százalékuk is.

És hogy miért ilyen drága a gyógyszer? Mert a gyógyszercégek a kutatás-fejlesztésre hivatkozva tartják magasan az árakat, miközben a legtöbbet marketingre és PR-ra költik. A kutatás részét egyetemek végzik méghozzá adófizetői pénzen. A fejlődő országokban a gyógyszer-lobbi viszont mindig eléri, hogy a helyi cégek azonos hatóanyagú, olcsó termékeit kiszorítsák a piacról. A fejlett államok pedig partnerek ebben a folyamatban. Végül a konferencián részt vevő aktivisták akciója után minden visszazökkent a régi kerékvágásba. A teljes cikket itt olvashatják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!