szerző:
MTI

Magyarország az idén is a nemzeti standon állítja ki könyveit október 10. és 14. között a frankfurti könyvvásáron, a világ legnagyobb könyves seregszemléjén több magyar programot is rendeznek.

A Balassi Intézet tájékoztatása szerint a magyar standon a vásár első napján a tavalyi Szép Magyar Könyv pályázat hat díjazottja mutatkozik be a Best Book Design From All Over The World elnevezésű kiállításon és versenyen. 

Október 11-én az Európai Unió irodalmi díjának (European Union Prize for Literature) magyar díjazottja, a Török tükör című regény szerzője, Horváth Viktor mutatkozik be a magyar nemzeti standon. 

A harmadik nap kiemelt programja Vajda Miklós Anyakép amerikai keretben című regényének bemutatója lesz. A Balassi Intézet közleménye kitér arra is, hogy a 78 éves Vajda Miklós első szépirodalmi regénye "óriási érdeklődésre tett szert" a nemzetközi irodalomban. A nap másik központi témája a magyarországi ifjúsági és gyerekirodalom lesz, az eseményt Berg Judit és Balázs Eszter írók fogják össze.

Október 13-án Polcz Alaine Asszony a fronton című művének könyvbemutatója lesz az egyik legfontosabb esemény Katharina Raabe és Földényi F. László esztéta részvételével. Ezt Bánffy Miklós Megszámláltattál című művének könyvbemutatója követi. 

A Frankfurti Nemzetközi Könyvvásár záró napján a Gourmet Gallery színpadon tart magyar főzőbemutatót Mautner Zsófia gasztronómiai újságíró, a Chili&Vanília szakácskönyvek és blog szerzője. Az előadás célja bemutatni a mai magyar gasztronómia fejlődését, nemzetközi közönség előtt is képviselni azt a megújulási folyamatot, amely az utóbbi években lezajlott a hazai kulináris életben - olvasható a közleményben. 

Az október 14-ig tartó vásáron csaknem 120 országból mintegy 7500 kiállító mutatkozik be. Az összesen háromezer rendezvényen az irodalmi Nobel-díjas Herta Müllertől az új önéletrajzi kötetét bemutató Arnold Schwarzenegger színész-politikusig több száz szerző vesz részt. A díszvendég Új-Zéland. A fesztiválra 1986 óta hívnak díszvendég országot, Magyarország eddig egyszer, 1999-ben, a közép-kelet európai államok közül elsőként töltötte be ezt a szerepet.

A Balassi Intézet közleménye kitér arra is, hogy a Nemzeti Kulturális Alap 2012 és 2014 között a Publishing Hungary program révén évi 100 millió forint támogatást nyújt arra, hogy Magyarország évi 10-12 nemzetközi könyvvásáron részt vehessen. A frankfurti könyvvásárt követően Belgrádban (október 22-28.), Helsinkiben (október 25-28.), Bécsben (november 22-25.), Marosvásárhelyen (november) és Szófiában (december 4-9.) mutatkozhat be a magyar könyvszakma. Helsinkiben, Belgrádban és Szófiában díszvendégként veszünk részt a programokban. 

A frankfurti könyvvásár idején elindul egy új magyar-angol nyelvű honlap, a www.publishinghungary.hu, amely "a magyar irodalom külföldi megjelenését szeretné összefoglalóan megismertetni itthon és külföldön" - olvasható az összegzésben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kötelező lesz szeptembertől a bárányhimlő elleni oltás

Kötelező lesz szeptembertől a bárányhimlő elleni oltás

Itt belehallgathat: ez a mesterséges intelligencia 0-24-ben gyártja a metált

Itt belehallgathat: ez a mesterséges intelligencia 0-24-ben gyártja a metált

Borús, esős napunk lesz

Borús, esős napunk lesz

Összevertek egy cseh képviselőt egy borkóstolón

Összevertek egy cseh képviselőt egy borkóstolón

20 millió brit választotta magának ezt a borzalmas jelszót – ugye ön nem ezt használja?

20 millió brit választotta magának ezt a borzalmas jelszót – ugye ön nem ezt használja?

Spiró György: Nevessünk már egy kicsit magunkon

Spiró György: Nevessünk már egy kicsit magunkon