szerző:
R.A.

Párizs valóban drága? Az. De ha jó a költségvetése, és ismeri a trükköket, akkor kompromisszum nélkül élvezheti a fények városát. 4 nap, 100 000 forint.

Párizs Európa egyik legdrágább városa, ezen nincs mit vitatkozni. Az árcédulákon nagyobbak a számok és a Fények Városa könnyen édes bűnbe visz, azaz: a magas tarifák sem a takarékos utazót csalogatják elő belőlünk. A legegyszerűbb bisztró is tudja, hogyan kell becsábítani a vendégeket, a legkisebb galéria is képes felcsigázni a kíváncsiságot.

©

Különösen egy romantikus hosszú hétvégén, amit legalább egyszer szeretnénk a Lajosok városában eltölteni.

Töltsünk is! Nem szabad megijedni a drágaságtól, hiszen aki előre és jól tervez, megtalálja a kényelmes és kényeztető helyeket anélkül, hogy tönkremenne.

Mennyibe kerül ha ketten utazunk 4 napra? Íme, a teljes költségvetés trükkökkel, ügyes megoldásokkal, hogy kompromisszum nélkül mulassunk. (Az alábbi árakat 1 főre adjuk meg 290 forint / 1 euró árfolyamra.)

Más városba is elutazna alacsony költségen? Amszterdami hosszú hétvége magyar áron

Így jutunk el Párizsig

A költségvetés bal Achilles-sarka az odautazás. Itt csak az idő segít, jó előre érdemes repülőjegyet foglalni. A novemberi hosszú hétvégét még elcsíphetjük (november 1. csütörtök és november 2. péntek szünnapok), de a közelgő hosszú hétvégére már nehéz lesz igazán olcsó repülőjegyet találni. Ha azonban inkább december végével próbálkozunk, és nem közvetlen karácsony vagy szilveszter előtt utazunk, akkor még jó árakat kapunk. Most a drágább járatok 51 000 forintba kerülnek, az olcsóbbak 25 000 forintba.

Az árak magasnak tűnhetnek, de ne felejtsük el, hogy a francia főváros kedvelt év végi célpont.

Repülőtértől a szállásig és szállástól a repülőtérig

5220 forinttól 11 600 forintig

Tipikusan olyan költség, amivel elfelejtünk számolni. Párizs nagy kiterjedésű, a repülőterek messze esnek, ezért az árak is magasabbak, mint a közép-európai városoknál. Itt is akad olcsó megoldás azonban, akár 2610 forintból is eljutunk a belvárosba tömegközlekedéssel. Természetesen az üdülés végén ugyanezt az árat kell kifizetnünk visszafele, vagyis fejenként 5220 forintért utaztunk tömegközlekedéssel.

Költhetünk többet is a kényelmesebb megoldásra, ami egy reptéri transzfer járat, amire már 11 600 forintot kell szánnunk (oda-vissza, busszal).

Így spórolhat ezreket naponta külföldön

Városi közlekedés

6410 forinttól 15 500 forintig

A fenti költséget elkerülhetjük akkor, ha a városi közlekedésre egy teljes Párizst lefedő bérletet váltunk. Hogy érdemes-e a külső kerületekre is vásárolni, az csupán a programtervtől függ. Versaille és Disneyland (az utóbbi belépői és költségei nem szerepelnek e költségvetésben) igencsak kívül esik, ezért ha szeretnénk ezeket is meglátogatni, akkor egy 6 zónás Paris Visite kártya 15 500 forintért kapható meg (5 napra érvényes).

Ennek a szűkebb, belső 3 zónára kiállított változata már csak 9000 forint. Egy alternatív kártyával, a Navigóval csak az 1-2. zónában utazhatunk, de csupán 5500 forintba kerül egy teljes hétre.

Mi az utóbbit javasoljuk, hiszen ha be is tervezzük Versaille-t, akkor is az olcsó bérlettel plusz két alkalmi jeggyel megoldjuk a problémánkat. Vagyis az 5500 forintos bérlet felett kiadunk még 2 x 495 = 910 forintot, összesen 6410 forintot.

Fontos megjegyzés: a bérlet csak akkor váltja ki a reptér-szállás közötti utazás költségét, ha rögtön érkezés után kiváltjuk.

©

Programok

0 forinttól 9600 forintig

A város maga a látnivaló, anélkül is romantikusan andaloghatunk, vagy elmerülhetünk a történelemben és művészetben, hogy betérnénk a nagyobb a múzeumokba.

Erre azonban mégsem bátoríthatjuk egy olyan városban, ahol a Szamothrakéi Niké szobrát és Cézanne remekműveit őrzik. Ha csak napi egy múzeumba betérünk – legyen ez a Louvre vagy a Musée d’Orsay – akkor is csodát látunk. Az áruk is vállalható, 9-12 euró között mozognak, amiből még árkedvezményt kaphatunk, ha a közlekedésre a fent említett kártyákat vesszük meg. A Paris Visite akár 20%-ot is kínál egy-egy helyszínen.

Szállás

36 000 forinttól 56 550 forintig

Kétélű fegyver a szállásdíjakon takarékoskodni. Párizs látványosan magasabb árakat kínál a belvárosban, mint a külső kerületekben, és csábító a gondolat, hogy eurók százait takarítsuk meg egy igazán alacsony költségű lakhelyen.

Nem éri meg a szélsőséges spórolás, és erre legalább két okunk lehet. Az egyik a közlekedés, hiszen a sok zónás bérlet magasabb árával könnyen elköltjük a nagy részét annak, amit a szálláson megtakarítottunk. Viszont több időt töltünk a metrón, amivel a teljes üdülés értéke alacsonyabb.

Másrészt az étkezés ára is könnyen megugrik, ha nem tudunk magunkról gondoskodni – erről kicsit később.

A szállásdíjat tehát úgy állítjuk be, hogy a közlekedés ideje alacsony maradjon, az étkezésben vagy saját konyhánk, vagy egy árba beépített reggeli segítsen. Azt is fontos kiemelnünk, hogy a szállásdíjakat többnyire szobaár/éjszakában adják meg, s mivel itt most egy főre kalkulálunk, de kétfős utazást tervezünk, ezért a szállásadók az alábbi díjak kétszeresét ajánlják.

Az olcsóbb szállásokra, ahol egy szerény, de igényes reggelit kapunk, inkább funkcionális semmint kényeztető szobában, akkor 3 éjszakára 36 000 forintot fizetünk. Ebben a változatban az étkezés lesz drágább, hiszen mindent házon kívül oldunk meg, beleértve a legegyszerűbb csésze teát vagy kávét is.

Jóval magasabb az ára egy bérelt kislakásnak, 56 550 forint is elmegy a 3 éjszakára. Mégis vállalhatónak tartjuk és ajánljuk, hiszen a szabadság, amit cserébe kapunk, sokszorosan meghálálja a döntést. Egész napra előkészíthetjük enni-innivalóinkat, egy termoszban vihetünk forró kávét, és a napi egy meleg étkezést sem éttermi áron vásároljuk.

5 párizsi szállás, amit magyar fizetésből is megengedhetünk

Eszünk-iszunk, meleget is

15 600 forinttól 24 000 forintig

Itt áll elő az a helyzet, ami a tervezésben jeleskedő utazókat jutalmazza meg. Ha drágább a szállás, és van saját konyhánk, olcsóbb az étkezés. Mindent megvehetünk magunknak, előre elkészíthetjük a teljes napi elemózsiát, és kényelmesen meleget vacsorázhatunk, ha hazatértünk.

Különösen meleg szívvel ajánljuk a piacokat, majdnem minden kerületben találunk egyet. Röviden: most a drágább az olcsóbb.

5 piac Párizsban, ahová mindenképpen el kell látogatnunk

Ha mégis a szálláson szeretnénk pénzt megtakarítani, akkor 24 000 forintba kerül a 4 nap fejenként. Itt is figyelnünk kell, nem ülhetünk le bárhová, de Párizs, hírneve ellenére felkészült a takarékos kirándulókra is. Például ha a délelőtti kávészünetkor nem ragaszkodunk ahhoz, hogy leüljünk, és boldogságot lelünk egy könyöklő mellett elfogyasztott tejeskávéval is, 1 eurót takarítunk meg alkalmanként. Ha a meleg ételek között sem a legkifinomultabb francia magaskonyhát keressük, akkor 10 euróból bőven jóllakunk. Olyan szállás pedig még nem született, ahol ne tudnánk egy-két szendvicset összedobni a napra.

5 gourmet étterem Párizsban, amit megengedhetünk magyar fizetésből

Ettünk, ittunk, aludtunk, mulattunk – mi kerülhet még pénzbe?

Bármi is az, 13 900 forintba kerül

Mindig akad egy-két járulékos költség.

Ebből az egyik a budapesti közlekedés a repülőtérre, amivel ne felejtsünk el számolni. Mindenképpen a tömegközlekedést ajánljuk, vagyis a Kőbánya-Kispest 3-as metró végállomástól a 200-as buszt. Így 0 forint a költségünk.

Ha nincs bérlet, akkor érdemes valamelyik reptéri transzfer-szolgáltatást igénybe venni, lehetőleg minibuszt. Ugyanúgy működnek, mint a taxik, házhoz jönnek, de olcsóbbak. 3200 forintból eljutunk Ferihegyre, oda-vissza 6400 forint fejenként. (Ez egy távoli, óbudai kerületre vonatkozó ár, ennél lehet magasabb is a tarifa.)

Másik költségünk az útikönyv, vagy egy fizetős applikáció letöltése, amivel tájékozódunk. Ez 0 forint nagy eséllyel, hiszen a baráti körünkben vagy a családunkban biztosan akad valakinél egy kölcsönözhető bédekker. Ha mégis vásárolnunk kell egyet, akkor 7000 forintnál többet nem szabad elköltenünk (kettőnknek, vagyis fejenként 3500 forint).

Biztosítás: mindig kössünk! Egyelőre nehéz az európai biztosítási útvesztőkben tájékozódni, minden országban mást fed az itthon befizetett társadalombiztosításunk. Legfeljebb 8000 forintról beszélünk egy hosszú hétvége esetén, az összköltségünk 6-7%-áról – igazán megéri. Ha takarékoskodni szeretnénk, akkor 4000 forintért is találunk minimál csomagokat.

©

Biztonsági tartalék mindig legyen!

10 772 forint / fő legalább

Végül pedig érdemes egy 10%-os biztonsági tartalékkal készülnünk – vihetjük készpénzben vagy bankkártyán. Talán egy taxira lesz szükségünk, talán gyorsan be szeretnék ruházni egy új esernyőre. Eddigi költségeink mellett ez legalább 10 772 forint (fejenként természetesen).

Költségvetés 3 éjszakára, 4 napra, 2 fős utazás esetén 1 főre (290 forint=1 euró)

Utazás a helyszínre + Hazautazás

minimum: 25 000 forint / fő

maximum: 51 000 forint / fő

Utazás a helyszínen a reptérről/pályaudvarról/buszállomástól

minimum: 0 forint / fő

maximum: 5220 forint / fő

Utazás a városban

minimum: 5500 forint / fő

maximum: 15 500 forint / fő

Szállás

minimum: 36 000 forint / fő

maximum: 56 550 forint / fő

Tájékozódás

minimum: 0 forint / fő

maximum: 3500 forint / fő

Program

minimum: 0 forint / fő

maximum: 9600 forint / fő

Étkezés

minimum: 32 000 forint / fő

maximum: 20 800 forint / fő (a rejtély nyitját lásd a tételes költségvetésben fent)

Biztonság

minimum: 4000 forint / fő

maximum: 8000 forint / fő

Utazás itthon a repülőtérre

minimum: 0 forint / fő

maximum: 6400 forint / fő

Biztonsági tartalék

minimum: 10 772 forint / fő

maximum: 18 295 forint / fő

Összesen

minimum: 107 720 forint / fő

maximum: 182 950 forint / fő

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ez a legsúlyosabb arany kád a világon, amiben megfürödhet

Ez a legsúlyosabb arany kád a világon, amiben megfürödhet

Annyira rossz az út egy dunántúli faluban, hogy nem viszik el a szemetet

Annyira rossz az út egy dunántúli faluban, hogy nem viszik el a szemetet

Levelet írt az "Új IRA" az észak-írországi újságírónő megöléséről

Levelet írt az "Új IRA" az észak-írországi újságírónő megöléséről

Saras eső érkezik Magyarországra

Saras eső érkezik Magyarországra

Kétszer annyi ideig gürizhet egy fővárosi fiatal egy lakásért, mint egy észak-magyarországi

Kétszer annyi ideig gürizhet egy fővárosi fiatal egy lakásért, mint egy észak-magyarországi

Itt az új Kia Stinger GTS, amivel könnyű a gumiégetés

Itt az új Kia Stinger GTS, amivel könnyű a gumiégetés