szerző:
MTI

Több egészségügyi együttműködési lehetőségről is egyeztetett keddi kuvaiti tárgyalásai során Szijjártó Péter.

Az Ahmad Al-Awadhival, a kuvaiti egészségügyi tárca nemzetközi igazgatójával folytatott megbeszélésen egy onkológiai együttműködés megkezdésében állapodtak meg, amelynek első lépéseként kuvaiti orvosok látogatnak Magyarországra, magyarok pedig a közel-keleti országba - mondta a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára.   

Megegyeztek abban is, hogy a magyar egészségügyi államtitkárság a közeljövőben Kuvaitba utazik, hogy tájékozódjon az ott zajló nagy kórházépítési projektekről, amelyek - a kórház-üzemeltetés és az orvosi eszközök beszállítása mellett - komoly lehetőséget jelenthetnek magyar cégeknek.

Az igazgatóval emellett tárgyaltak arról, hogy abból az évi 10-14 ezer kuvaiti betegből, akiket külföldön kezelnek, minél többen Magyarországon kapjanak ellátást, hiszen ez jelentős bevételi forrása lehet a magyar egészségügyi rendszernek.

Szijjártó Péter azt mondta, kedden a két ország kereskedelmi és iparkamarája is megállapodott, mégpedig abban, hogy együttműködési tárgyalásokat kezdenek a szorosabb vállalatközi kapcsolatok érdekében. Kuvaiti cégek elsősorban az olaj- és gázipar, infrastruktúrafejlesztés, valamint a mezőgazdaság területén működnének együtt magyar vállalatokkal - tette hozzá.

A kuvaitvárosi találkozók során aláírták a magyarországi Nemzeti Innovációs Hivatal és kuvaiti partnere közötti megállapodást is, amellyel a kutatás-fejlesztéssel és innovációval foglalkozó cégek együttműködésének alapján teremtették meg - ismertette az államtitkár, közölve, hogy a kuvaitiak kezdeményezték egy közös finanszírozási alap létrehozását, amelyből vállalatok innovációs tevékenységét tudnák finanszírozni. A magyar fél nyitott egy ilyen alap felállítására - mondta.

Megjegyezte, hogy a kuvaiti innovációs ügynökség vezetője is érintette az egészségügy témáját, egyértelművé téve, hogy kifejezetten érdeklődnek olyan magyar gyógyszerek iránt, amelyek az Öböl-menti országok térségében hiánycikknek számítanak. Ezért fel akarják venni a kapcsolatot magyar gyógyszergyárakkal.

Szijjártó Péter végül tárgyalt a közberuházásokkal foglalkozó közmunkaügyi minisztériumban is, ahol jelenleg 400 fejlesztést - többek között repülőtér-, út- és kórházépítést - koordinálnak összesen 25 milliárd dollár értékben. A találkozón abban egyeztek meg, hogy egy kuvaiti delegáció érkezik Magyarországra, amely bemutatja ez említett projekteket magyar cégeknek, hogy azok a lehető legnagyobb eséllyel tudjanak a kuvaiti piacra lépni.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kinyitott a Balaton

Kinyitott a Balaton

Emberek haltak meg a szélviharban az Egyesült Államokban

Emberek haltak meg a szélviharban az Egyesült Államokban

Rövidzárlat okozhatta a tüzet a Notre-Dame-ban

Rövidzárlat okozhatta a tüzet a Notre-Dame-ban

Inkább egy komikus: megalázó vereséggel csaphatják el elnöküket az ukránok

Inkább egy komikus: megalázó vereséggel csaphatják el elnöküket az ukránok

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Elégtételt vett a Manchester City a Tottenhamen

Boldog magyar szumósok

Boldog magyar szumósok