szerző:
MTI

Népszerű szerek vegyületeivel bővült a dizájner drogok visszaszorítását célzó rendelet úgynevezett C listája, amely a konkrét szerek mellett az alapvegyületeket tartalmazza - mondta Zacher Gábor toxikológus szerdán.

A Magyar Közlöny keddi számában jelent meg a kormányrendelet, amelyben a kábítószerekkel és pszichotróp anyagokkal, az új pszichoaktív anyagokkal végezhető tevékenységekről, valamint ezen anyagok jegyzékre vételéről és jegyzékeinek módosításáról szóló kormányrendelet mellékletét, a C listát négy új - UR-144, 5FUR-144 (XLRI1), STS-135, AKB 48 - vegyülettel bővítették. 

Zacher Gábor azt mondta: ezek úgynevezett szintetikus kannabioidok. Kiemelte, hogy az elmúlt időszak magyarországi fogyasztását ismerve, ezek azok az anyagok, amelyek hiányoztak a listáról. A toxikológus üdvözölte a tiltólista bővítését, s reméli, hogy ennek hatására hamarosan visszaszorul ezen szerek forgalma. A kormányrendelet értelmében az új pszichoaktív anyagok jegyzéke, a tiltólista most már 48 alapvegyületet tartalmaz. 

A dizájner drogok visszaszorítását célzó rendelet, amely a C listát is tartalmazza, április elején lépett életbe. Az egészségügyi államtitkárság akkori közleményében azt írta: a rendelet elfogadására azért volt szükség, mert az utóbbi években ugrásszerűen nőtt a nagyrészt interneten forgalmazott újszerű vegyületek forgalma. Kifejtették: a dizájner drogokat valamely kábítószernek minősülő, ezért szigorúan ellenőrzött anyag kémiai szerkezetének a módosításával hozzák létre, hogy azok hatásukban az eredeti kábítószerhez hasonlóak maradjanak, de legálisan forgalmazhatók, használhatók legyenek. A kémiai módosítások miatt a rendeletben szereplő listára ezért konkrét vegyületek mellett vegyületcsoportok is felkerültek.

A Nemzeti Drog Fókuszpont - Nemzeti Kábítószer Adatgyűjtő és Kapcsolattartó Központ kedden tette közzé honlapján (http://drogfokuszpont.hu/) a 2011-es évre vonatkozó országjelentését. E szerint a "problémás fogyasztók körében 2011-ben markánsan kirajzolódott a tavaly már leírt strukturális átalakulás, miszerint csökkent a heroin népszerűsége, ugyanakkor jelentősen nőtt az új pszichoaktív szerek elterjedtsége".

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdai közleményében azt emelte ki: a kormány új drogpolitikájában célként tűzte ki a droghasználat kiszorítását az iskolákból, szórakozóhelyekről, a prevenció előtérbe helyezését, a családok és a közösségek megtartó erejének erősítését, a teljes felépülésre koncentráló kezelések támogatását. A tiltott pszichoaktív anyagokat tartalmazó C lista megjelenésével gátat szabtak az úgynevezett dizájner drogok korlátlan terjedésének és terjesztésének is. A dizájner drogok fogyasztása és továbbadása már bűncselekménynek számít.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

A Mueller-jelentés után zuhan Trump népszerűsége

Ezért lesz a jövő szerda munkaszüneti nap a rendőrségen

Ezért lesz a jövő szerda munkaszüneti nap a rendőrségen

Két pályán is vesztésre áll a kormány

Két pályán is vesztésre áll a kormány

Kinyitott a Balaton

Kinyitott a Balaton

400 millió jegykiadókra

400 millió jegykiadókra

Már-már remekmű: ezzel a tenyérizzasztó játékkal szinte vétek nem szenvedni

Már-már remekmű: ezzel a tenyérizzasztó játékkal szinte vétek nem szenvedni