szerző:
T.S.

A Playboy az 50 éve elhunyt sztárról gondosan válogatott, legemlékezetesebb felvételeit teszi közzé: a legelső ruhátlan képektől az utolsókig, amikor MM halála előtt két nappal még megmutatta magát a magazin fotósának.

A ma már előrehaladott korú Hugh Hefner (86) sem feledkezett meg arról, hogy visszatekintsen nagy kedvence, Marilyn Monroe földi csillogására. A máig legjelentősebb erotikus- és életmódmagazin kitalálója, szerkesztője és kiadója hálával gondolhat vissza Hollywood egykori szexszimbólumára, mivel 1953 decemberében az első Playboyt Monroe-val a címlapon adták ki. Harsányan hirdetve országnak-világnak - bár akkor még csak az USA-ban jelent meg az azóta világlappá vált, s 1991 óta Magyarországon is kiadott lap –, hogy a híres színésznő meztelen színes fotóit teszik közzé, akkor mindössze lappéldányonként 50 centért. Az induló férfimagazinnak nyilván sokat jelentett ez a kapcsolat, ami a mostani emlékszámból is érzékelhető, de bizonyára Monroe is profitált belőle.

Nagy műgonddal, a képarchívumok mélyére ásva, állítólag 10 millió fotó közül válogatták ki a most megjelntetett összeállítást. A felvételek között a híres vörös bársonyos aktfotó az egyik legkiemelkedőbb, amit Tom Kelley készített eredetileg egy falinaptár számára (Monroe 50 dollárt kapott érte – a szerk.), és később így nyilatkozott Monroe-ról: „Kecses volt, mint egy vidra és hihetetlen természetességgel vonaglott. Ahogy az utolsó ruhadarabot is levette, egyszerre elszállt minden félszegsége.”

Akkor és Most
©

A lap szerkesztői szerint ebben a képválogatásban, amely Kelley mellett Earl Moran, Lawrence Schiller és Bert Stern felvételeit tartalmazza, Marilyn Monroe szépségének és kisugárzó erejének egész spektruma jelen van a legkorábbi róla készült fél-akt és meztelen képektől egészen a legutolsókig. Ezeket Larry Schiller készítette, nem sokkal a halála előtt. Monroe fehér szőrmestólában került volna a Playboy címoldalára az elegáns nőt sugallva, ugyanakkor a hátsó borítón a fedetlen feneke látszott volna, amiből kiderül, hogy a stóla alatt anyaszült meztelen. A neves amerikai író, Norman Mailer Marilyn című könyvét olvasva szinte meglepő, hogy milyen szimata volt Hugh Hefnernek, mivel a színésznő halálát megelőzően ajánlotta az újabb szerződést.

A Playboy decemberi számában a Monroe-ról szóló cikket olyan tekintélyes személyiség jegyzi, mint Roger Ebert újságíró/forgatókönyvíró, aki először nyert filmkritikusként Pulitzer-díjat. Továbbá Hugh Hefner emlékezik meg, s a világhírű, 2009-ben elhunyt regényíró, irodalom- és műkritikus, John Updike róla szóló írását is közlik.

Monroe, aki a legtermészetesebb állapotnak tartotta a meztelenséget, nem hiába kezdte a pályáját fotómodellként, és lett világszerte ünnepelt szexszimbólum. Modellként való működése egyik emlékezetes mozzanatának bármennyire meglepő magyar vonatkozása is van: André de Dienes (Dienes Andor 1913-1985) divatfotós, fotóművész 1946-ban, amikor még Monroe-t Norma Jeane-nek hívták, egyhónapos vadnyugati fotózásra vitte. Nemcsak aktképeket készített róla az arizonai sivatagban, hanem a későbbi években is intim viszonyban voltak. A magyar fotós szívesen feleségül vette volna, de ez nem csupán rajta múlott.

Ha már a halála után 50 évvel is feledhetetlen Marilyn Monroe fényképeiről van szó, ide tartozik még az utóbbi napok híre: Varsóban 238 fotóját árverezték el, köztük az őt balerinaként ábrázolókat, a fekete harisnyában és ágyon fekvő pózban ábrázoló felvételeket. A világsztárok sokaságát fényképező Milton H. Green (1922-1985) Marilyn- fotóiért 750 ezer dollárt kasszírozott a DESA Unicum House aukciós társaság. Green 1953-1957 között fotózta az abban az időben nagyon sikeres, nyolc filmszerepben is a mozivászonra került színésznőt - a szerelmi kapcsolatukról máig élő pletykák sem meglepőek.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Tanácsköztársaság lett a tanácstalan köztársaságból

Tanácsköztársaság lett a tanácstalan köztársaságból

Többen elfogadnák, Orbánék viszont elgáncsolnák az uniós klímatervet

Többen elfogadnák, Orbánék viszont elgáncsolnák az uniós klímatervet

Megtudtuk, hogyan lehet visszavenni a lakást az eszközkezelőtől

Megtudtuk, hogyan lehet visszavenni a lakást az eszközkezelőtől

Nagy bajban a legnagyobb hazai magánnyugdíjpénztár

Nagy bajban a legnagyobb hazai magánnyugdíjpénztár

Felszámolták az Iszlám Állam utolsó bástyáját

Felszámolták az Iszlám Állam utolsó bástyáját

"Erős Európa" – Itt van egy új, sorostalanított, junckertelenített kormányüzenet

"Erős Európa" – Itt van egy új, sorostalanított, junckertelenített kormányüzenet