szerző:
Kiss Imola
Tetszett a cikk?

Jobb időkben vidám színek is megengedettek, nagy tragédiák után viszont komor a dress code. Így festenek a híradósaink a képernyőn. Nem katasztrófa, de volna hová fejlődni.

Az RTL Klub veterán párosát, Erős Antóniát és Szellő Istvánt mindig harmonizáló színekbe öltöztetik. Szürke ing az egyiken, galambkék blúz a másikon, vagy épp őszies, illetve hússzínek mindkettőjükön. Mára sokat szelídült Erős Antónia frizurája és gardróbja, nyoma sincs az egykori robotkülsőnek és a rettenetes, harsány blézereknek. Csupán a hangsúlyos, olcsó bizsuk iránti vonzalma nem csökkent. Egy-egy baki is becsúszik, mint a krampuszos piros-fekete szett, de többnyire olyan blúzban, ruhában vezet műsort, mintha bevásárolni menne.

Cementgyár-look
©

A magyar háziasszonyok örök plátói szerelme, Szellő István szokásához híven visszafogott öltönyös szettekben feszít. A világosabb szürke színeket jobb lenne kerülni az esetében: ősz haja miatt úgy néz ki, mintha egy cementgyárban belepte volna a por.

Aki a feltűnőbb férfidivatot kedveli, kapcsoljon az RTL2-re, mert Rábai Balázs ingei és nyakkendői általában harmonizáló szivárványszínekben virítanak, sajnos nyakkendőfronton van mit javítania, mert néhány minta kínosan idejétmúlt.

Összhangzattan

A TV2 hírműsorában is megfigyelhető az összhang, itt többnyire a férfi műsorvezetők nyakkendőjét igazítják kollégnőik ruhájához. A harmónia netovábbja, amikor ezek a stúdió színeire is rímelnek. A Tények stylist-csapata jobban muzsikál, mint az RTL Klubé, a nőkre mintha több figyelem jutna.

Azurák Csaba fő ismertetőjele az élénk harántcsíkos nyakkendő, Várkonyi Andrea pedig klasszikus, nőies, alakot hangsúlyozó ruhákat visel. Így még egy koktélpartin sem vallanának szégyent. Gyakran adnak rá élénk, mégsem szemet bántó színeket, például korallvöröset, királykéket. A rafinált nyakkivágások és toldások is feldobják a látványt.

A Pachmann Péter – Andor Éva páros jóval konzervatívabb. Pachmannt csak magasan gombolt öltönyben látni, műsorvezetőtársa pedig a szatén blézerek híve. A mintás anyagokat kerülik a stylistok, de olykor mernek virágos ruhákban gondolkodni.

Összhangban: Pachmann-Andor-Várkonyi-Azurák
©

Unalom a köbön

A köztévé híradóiban a lehető legfantáziátlanabb, álmosító irodista vonalat követik: tunikák, blúzok, kosztümkabátok, öltönyök. Ráadásul, mint egy kolostorban: sehol egy kivágás, de még fedetlen kar se nagyon akad. A legérdekesebb, egy klasszikus Chanel-kabátra hajazó bézs blézer volt Varga Editen - azért ez nem túl nagy kaland.  Alföldi Zoltánon látni például csokoládébarna öltönyt is, ami felüdülés a szürke és sötétkék mezőnyben, de ennyiben ki is merül az M1 hírmondók stíluskavalkádja.

Mindhárom csatornánál megfigyelhető, hogy a különösen tragikus vagy nagy horderejű hírek napján szigorúbb, sötétebb a megjelenésük. A magyar mezőnyben férfiak közül Szellő István a legjobban öltözött anyagában mintás öltönyei miatt, nők között pedig Várkonyi Andrea viszi a pálmát.

Keleten a helyzet

Az összehasonlítás kedvéért nézzünk néhány külföldi adót is. Első körben a román TVR1 Telejurnalja került górcső alá. Itt egyáltalán nem jellemző a színek precíz összepasszítása, és egységes stílus sincs. A férfiak ugyanúgy néznek ki, talán nyakkendőben merészebbek, mint nálunk, a nőknél viszont teljes az összevisszaság. Ligia Munteanu bátran felvesz csíkos pulóvert, citromsárga blézert, csinos, magasnyakú blúzt vagy épp klasszikusabb ruhát. A hétvégi, idősebb műsorvezető-páros viszont a konzervatívabb megjelenés híve.

Az oroszok szeriőzen stílusosak
Még náluk is hivatalosabbak az orosz 1TV csatorna bemondói, ahol rikító színt még nyakkendőn sem nagyon látni. A férfiak és nők egyaránt tompa szürkékben, tört kékekben és földszínekben tudósítják az aktualitásokat, a nőkön mindig van blézer vagy kabátka, gyakran inggel. A Rossiya 1 műsorvezetőnői szintén konzervatív öltözékben láthatók, ennek ellenére sikerül valahogy megoldani, hogy a nők nem szürke egerek, hanem kifejezetten csinosak, még magasan zárt felsőkben is. Az oroszokra jellemző túldíszítettségnek viszont a hírműsorokban nyoma sincs.

Ezek után az indiai NDTV és NewsX csatorna műsorvezetői szinte sokkolóak: retinaszaggató színekkel machinálnak. De gyöngyökkel applikált, mintás, avagy modernizált szári is rendszeresen előfordul. A nők narancs, pink, türkiz színekben pompáznak, és a férfiak sem riadnak vissza egy bézs öltöny – lila nyakkendő kombinációtól.

Az etalonok

Végül következzék a zászlóvivő: a CNN Newsroom című adása. Pont annyira divatosak, amennyire kell, mernek színeket, mintákat, feltűnő ékszereket, érdekes textúrákat viselni, közben mégis mindig elegánsak. Még a lazább ruhákban sem veszítenek szeriőzitásukból. A kedvenc Fredricka Whitfield, aki minden áldott nap más, elképesztően stílusos nyakéket visel, de Don Lemon nyakkendői is dicséretet érdemelnek.

A france24 hírcsatorna nem csupán ruhában próbálja überelni az összes hírcsatornát, a bemondók egytől-egyig igen mutatósak, avagy jóképűek, mintha  a kiválasztásnál a 90-60-90 is nyomna a latban, a férfiak esetében pedig a markáns arcél. A BBC viszont a világhíradós csapatával épp ellenkező képe mutat, gyér haj, elálló fülek, ötperces szünetet villantó fogsor sem kizáró ok, ha valaki a stáblistára akar kerülni, de fess öltözettel kompenzál. A néző szépérzékét talán nem elégítik ki, viszont a kisebbségi komplexusait sem táplálják.

Az etalon: CNN Newsroom
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiss Imola Plázs

Nem vészes, de kicsit butikszagú: így festenek reggel a magyar tévések

Nagy megfejtések nincsenek a magyar reggeli televíziós műsorvezetők öltözködési stílusában, de messze nem olyan borzasztó a helyzet, mint például a vizuális környezetszennyezést okozó női híradóbemondók esetében. Az RTL Klub, a TV2 és az M1 reggeli arcainak képernyőn viselt ruháit vettük szemügyre.