szerző:
hvg.hu

Magyarországon továbbra is forgalmazzák azt a fogamzásgátló tablettát, amely Franciaországban négy nő halálát okozta. A hatóságok ugyanakkor továbbra is fokozottan figyelik a készítményt.

Magyarországon egyelőre nem vonják ki a forgalomból azt a tablettát, amely Franciaországban négy nő halálát okozta. A Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet orvos-igazgatója az InfoRádióban azt mondta, fokozottan figyelik a tablettával kapcsolatos bejelentéseket, de a kockázat nem olyan mértékű, amely alapján a visszavonás indokolt lenne.

Mint Pozsgai Csilla közölte: Magyarországon egy 2002-es halálesetről tudnak, amely a kezelőorvos szerint összefüggésbe hozható a termék szedésével. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a betegtájékoztatón mellékhatásként szerepel a vérrög esetleges kialakulása az eredetileg pattanásos bőr kezelésére szolgáló hormonkészítménynél.

A Diane 35-öt Magyarországon Diane néven forgalmazzák, s bár a gyógyszer fogamzásgátló hatással rendelkezik, fogamzásgátlóként nem adható. A terméket csak szakorvosi ellenőrzés mellett lehet szedni, kizárólag olyan betegségek kezelésére, amit a túlzott férfihormon termelődés okoz. Így például a pattanásos bőr súlyosabb formáinak, a férfihormon-eredetű kopaszságnak és a fokozott szőrnövekedésnek a kezelésére.

Ugyanakkor a német Bayer konszern által előállított készítmény forgalmazását három hónapon belül betiltja a gyógyszer forgalmazását. A Francia Gyógyszerbiztonsági Hivatal szerint bebizonyosodott ugyanis, hogy a pirula agyvérzést és tüdőembóliát okozhat felhasználóinál. A készítményt eredetileg pattanások kezelésére dolgozták ki, de mivel a használati utasítás szerint peteérést gátló hatással is rendelkezik, a francia orvosok évtizedek óta fogamzásgátlásra is felírják.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!