szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A közönséges halolajban megtalálható egyik anyag jelentősen csökkenti a súlyos influenza tüneteit, és a jövőben a vírusra gyógyírt jelentő szer alapját is képezheti – vélik japán kutatók.

A tengeri halak, köztük a makrélák olajában nagy mennyiségben megtalálható dokozahexán sav (DHA) lebomlása során keletkező protektin D1 nevű fehérje magas hatásfokkal gátolja az influenzavírus terjedését a szervezetben - jelentette csütörtökön az Aszahi Simbun napilap.

A szakemberek úgy vélik, hogy az anyag egyebek mellett a madárinfluenzaként is ismert H5N1 vírustörzs ellen is hatékony lehet.

A kutatók egyelőre csak egereken tesztelték az anyagot, de az eredmények biztatóak. Egy kísérlet során a rágcsálóknál légzési zavarokat idéztek elő azzal, hogy a vírust az állatok tüdejébe juttatták, amely egy súlyosabb influenzás megbetegedéshez hasonló tüneteket idézett elő.

Az egerek egy részét peramivir hatóanyagú kísérleti antivirális szerrel kezelték, amelyet a 2009-es H1N1 influenzapandémia során adtak a legsúlyosabb betegeknek. Az állatok másik részénél protektin D1-et is hozzáadtak a készítményhez, és míg az előbbi csoport esetében csupán 20 százalékos volt a túlélési arány, addig az utóbbiból mindegyik egyed felépült a fertőzésből.

Egy másik alkalommal hat rágcsálót az orrukon keresztül fertőztek meg a vírussal, majd intravénás protektin D1 injekciót adtak az állatoknak. Az össze egér túlélte a kísérletet.

Az orvosok szerint a kísérletek alapján az anyag egy új influenzaellenes készítmény alapját képezheti majd. Azt ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogy az omega3-zsírsavakban gazdag halak fogyasztása önmagában elegendő-e a vírus kúrálásához.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!