Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Budavári Labirintust több tíz éven keresztül jogosulatlanul hasznosította az üzemeltetője - a hosszú pereskedés végére a Kúria tett pontot.

A Budai Várbarlang részeként nyilvántartott labirintus barlangszakasz védett barlangnak minősül. E barlang kizárólagos állami tulajdonban áll és forgalomképtelen, vagyonkezelője a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) - írta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a Kúria döntése nyomán.  

Az évek óta húzódó jogvitában a Kúria kimondta, hogy "a barlangnál mint fokozottan védett természeti értéknél az engedély nélküli használat önmagában veszélyeztető állapotot, magatartást jelent".

A Budavári Labirintus Kft. a barlang területét mindvégig úgy tartotta birtokában – írja a VM -, hogy ehhez semmilyen jogcíme nem volt, és megfelelő engedélyekkel sem rendelkezett, és a barlangszakasz birtoklása során lényegében törvényen kívül helyezte magát. A bírói fórum kimondta továbbá, hogy a DINPI szakértőként eljárhatott a kiürítési eljárás során. Hozzátette, a kft.  a tevékenység végzéséhez szükséges jogerős természetvédelmi engedéllyel nem rendelkezett, "bérleti díjat soha nem fizetett, a barlangot ingyenesen hasznosította, és az állami tulajdon védett természeti értékének (ki)használásával termelt profitot".

A budai Vár alatti barlangrendszer hévizes feltörések és kimosódások révén jött létre, nagysága világviszonylatban egyedülálló. Az 1980-as évek elején itt, a mostani Budavári Labirintusban kapott otthont az első magyar panoptikum, az 1997-es rekonstrukciós munkálatok nyomán pedig több mint négyezer négyzetméteren kiállítási helyiségeket alakítottak ki.

A Budavári Labirintust 2011. július 29-én a rendőrség közreműködésével vette birtokba az állam nevében eljárva a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. A hatóság emberei és a rendőrök felszólították a barlangban tartózkodó turistákat a helyszín elhagyására, ekkor a labirintust bezárták, látogatókat nem fogadott.

A helyszínen Salasovics Andrea, a Budavári Labirintus Kft. ügyvezető igazgatója újságíróknak nyilatkozva "rendkívül brutális" és "teljes mértékben jogellenes" lépésnek nevezte a felügyelőség intézkedését. Azt elismerte, hogy nem fizettek bérleti díjat, ugyanakkor hozzátette: amikor annak idején a polgári védelemtől megkapták hasznosítás céljára az ingatlant, olyan szerződést kötöttek, amelynek értelmében nekik kellett karbantartani, látogathatóvá tenni a labirintust.

A Budavári Labirintust a vagyonkezelő DINPI 2011 novemberében nyitotta meg ismét a látogatók előtt.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az OGYÉI a Szputnyikról: Bármilyen engedélyezésnél lehetnek véleményütközések

Az OGYÉI a Szputnyikról: Bármilyen engedélyezésnél lehetnek véleményütközések

Az idős kora miatt nem kell börtönbe mennie a hálapénzért zsaroló nőgyógyásznak

Az idős kora miatt nem kell börtönbe mennie a hálapénzért zsaroló nőgyógyásznak

A minisztérium cáfolja, hogy Orbán Gáspár HM-ösztöndíjasként került az elitakadémiára

A minisztérium cáfolja, hogy Orbán Gáspár HM-ösztöndíjasként került az elitakadémiára