szerző:
hvg.hu

Kedden melegfront jellegű hatásokat tapasztalhatunk, a hét közepétől pedig országos hőség köszönthet be. Megterhelő lesz ez az időszak, tudatosan készüljünk rá – javasolja a Meteoklinika orvosmeteorológiai portál.

Kedden frontmentes napra van kilátás, de tovább folytatódik a melegedés, fokozódik a hőség. A legnehezebben az idősek és a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők, valamint a vérnyomáspanaszokkal élők viselik a nagy meleget, de mindenkit megterhel a rekkenő hőség. A meleg hatására erős fejfájás, fáradtság, tompaság is jelentkezhet, jelentősen csökkenhet a koncentrálóképesség, ingerlékenyebbé, türelmetlenekké válhatunk – jelenti a Meteoklinika.

A nagy melegben fokozódik az izzadás, az elvesztett folyadékmennyiséget mindenképpen pótolni kell: testtömegtől és fizikai aktivitástól függően akár napi 3-5 liter szénsavmentes ásványvíz, hűtött gyümölcstea, limonádé javasolt. Az ásványi sók pótlásáról is gondoskodjunk, emellett kerüljük a gyomrot megterhelő túl zsíros, fűszeres ételeket. A kánikulában a legtöbben a friss salátákat, gyümölcsöt, zöldséget kívánják, a hús helyett pedig inkább a halat részesítsük előnyben!

Igazi strandidő ígérkezik tehát, így sokan töltik majd szabadidejüket vízparton, tavak, strandok közelében. Az UV-sugárzás a déli órákban nagyon erős lesz, ezért ajánlott magas faktorszámú fényvédő szereket használni: akár már 15-20 perc alatt komolyabban le lehet égni, a bőrtípusnak megfelelő napolaj mellett pedig viseljünk világos színű, természetes anyagból készült, jól szellőző ruhadarabokat is. A műszálas ruha alatt befülled a bőr, nem tud lélegezni, ez pedig több kellemetlenséget okozhat.

Hajnalban és éjszaka szellőztessük át a lakást, napközben pedig sötétítsük el a szobákat, ugyanis könnyen átmelegednek, és reggelre sem tudnak lehűlni kellő mértékben! A pollenkoncentrációban is erőteljes emelkedés várható: a pázsitfűfélék és a csalánfélék vannak legnagyobb mennyiségben a levegőben, emellett már a szelídgesztenye és a libatopfélék is okozhatnak enyhébb panaszokat.

A légszennyezettség jelenleg még alacsony szinten van, de a nagy meleg hatására a felszínközeli ózon feldúsulására lehet számítani, főleg a belvárosok forgalmas csomópontjaiban.

A közlekedésben a figyelmetlenség, a türelmetlenség növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát, iktassunk be hosszabb pihenőket az út során, vezessünk lassabban, tartsunk nagyobb követési távolságot! Az erős napsütés időnként elvakíthatja a járművezetőket, célszerű bekészíteni egy napszemüveget! Ne hagyjunk kisgyermeket és élő állatot az autóban, még rövid időre sem!

A hőhullám a jövő hétig is eltarthat, a jelenlegi számítások szerint a hétvégén fog tetőzni. Addig az éjszakák is egyre melegebbnek ígérkeznek, nem hoznak tehát felfrissülést. Pihenjünk sokat a meleg órák idején, és kerüljük a túlzott fizikai igénybevételeket is!

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Szomorú tény, de ezek nagyon könnyen ellopható autók

Szomorú tény, de ezek nagyon könnyen ellopható autók

Lehetetlen kimondani ennek a könyvnek a címét

Lehetetlen kimondani ennek a könyvnek a címét

Meghalt a legendás kém, aki elfogta Adolf Eichmannt

Meghalt a legendás kém, aki elfogta Adolf Eichmannt

Hétfőn megkezdik az EP-választási értesítők kézbesítését

Hétfőn megkezdik az EP-választási értesítők kézbesítését

Elővette 45 éves patika Zsiguláját Schobert Norbert és meg is hajtotta

Elővette 45 éves patika Zsiguláját Schobert Norbert és meg is hajtotta

Egy ikonikus 7 üléses autó, amire viszont nem jár az állami támogatás

Egy ikonikus 7 üléses autó, amire viszont nem jár az állami támogatás