szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Valószínűleg patkánymérget evett egy turista Pekingben, amikor birkahúst fogyasztott: legalábbis a vérében patkánymérgekben használatos összetevőt találtak.

A pekingi 307-es számú kórházban, amely a kínai hadsereg orvostudományi akadémiájának intézménye, egy, a rágcsálóirtásban használatos szer, a bromadiolon maradványait fedezték fel a 20 éves északkelet-kínai turista vérmintájában. Az orvosok szerint a fiatalembert, aki családjával kirándult a fővárosban és fogyasztott az út mentén nyárson sült birkahúsból, patkányméreg mérgezhette meg. 

A leginkább utcákon, izzó szén felett sütögetett és árult étellel kapcsolatos eset ismét azt a korábbi gyanút erősíti, miszerint a "birkanyársak" egy része feltételezhetően sosem látott birkát. Két hónapja a kínai hatóságok adtak hírt arról, hogy róka, nyérc és patkányhúsból, vegyszerek hozzáadásával gyártottak hamis birkahúst a keleti országrészben és 20 ezer tonna illegálisan gyártott árut foglaltak le, több mint 900 gyanúsítottat állítottak elő.

Az ellenőrök sok esetben találkoztak a feldolgozás során tiltott vegyi anyagok felhasználásával, beteg állatoktól származó húsokkal, valamint húsnak álcázott termékekkel. Kínában egyre gyakoribbak az élelmiszerek minőségével kapcsolatos botrányok, különösen, hogy a közvélemény is mind érzékenyebb erre a kérdéskörre.

Az élelmiszerbiztonság kockázatait értékelő központ egyik vezetője nemrégiben azt nyilatkozta: nem szabad megfeledkezni arról, hogy Kína még mindig egy fejlődő ország. Vang Csu-tien ezzel arra utalt, hogy szerinte a szabványokat ehhez mérten kell az országban kialakítani.  Hozzátette ugyanakkor, hogy nem szabad figyelmen kívül hagyni a fejlett világ mércéjét sem.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!