szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha lehet, senki se menjen a napra 11 és 15 óra között. Sokfelé extrém mértékű lesz az UV-sugárzás, aki nem vigyáz, könnyen hőgutát kaphat, vagy 10-15 perc alatt leéghet a bőre megfelelő fényvédelem nélkül – figyelmeztetnek a szakemberek. Fronthatás most nincs, a légszennyezettség viszont emelkedhet.

Vasárnap folytatódik a kánikula, éjfélig hőségriasztás van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a hőség miatt öt megyében citromságra, vagyis első, tizennégyben pedig narancssárga, tehát másodfokú figyelmeztetés adott ki éjfélig.

©

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint vasárnap frontmentes lesz ugyan az idő, de a forróság rendkívül megterheli majd a szervezetet. Nehezebb koncentrálni, fáradékonyak, bágyadtabbak lehetünk. Jobb kerülni a fizikai megterhelést, és inkább pihenni.

Főként a déli órákban lesz nagyon magas a napszúrásveszély, aki sokáig marad a napon, könnyen hőgutát kaphat. 11 és 15 óra között jobb árnyékos, hűvös helyre húzódni, a szobákat napközben elsötétíteni. Jól jöhet a frissítő zuhany, és legalább 3-4 liter folyadékot kell fogyasztani a melegben.

Az UV-sugárzás 11 és 15 óra között országszerte nagyon erős, a naposabb tájakon extrém erős lesz. Az érzékenyebb bőrűek már 10-15 perc alatt is leéghetnek. Nekik nagyon magas, legalább 40-es faktorszámú naptejre van szükségük. Ajánlott még a könnyű, szellős ruházat, a napszemüveg vagy a szalmakalap.

©

A levegő minősége az ország nagy részén tovább romlik, az ózon koncentrációja várhatóan eléri, nagyobb városokban akár meg is haladhatja az egészségügyi határértéket. A meleg, száraz, napos időben a növények pollenszórása ugyancsak felerősödik, elsősorban a csalánfélék okozhatnak intenzívebb tüneteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Facebooké lett egy újabb cég is, egymilliárd dollárt fizethettek értük

A Facebooké lett egy újabb cég is, egymilliárd dollárt fizethettek értük

Most Romániában tűnt fel egy rejtélyes fémoszlop

Most Romániában tűnt fel egy rejtélyes fémoszlop

Donald Tusk: A Fidesz nem illik közénk

Donald Tusk: A Fidesz nem illik közénk