szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A mexikói kormány közölte, hogy a Bonhams maja és azték műkincseket felvonultató árverése tételeinek negyede hamis, a valódi műtárgyakat pedig jogi úton visszakövetelik az aukcióháztól.

A Bonhams szerdai New York-i aukcióján mintegy 155 műtárgyat, köztük azték, maja és más pre-kolumbiánus kultúrák kincseit árverezik el.  

A mexikói Nemzeti Antropológiai és történelmi intézet bejelentette, hogy kérték a Bonhams vezetőit, vonják vissza ezeket a műkincseket. Közölte, szakértői a katalógust tanulmányozva arra a következtetésre jutottak, hogy a tételek negyede hamis, azok "közelmúltban készített másolatok, azaz hamisítványok. A többi nemzeti örökségünk részét képezi."  

Hozzátették, hogy október közepe óta a mexikói ügyészekkel azon vannak, hogy "jogi és diplomáciai lépéseket tegyenek" a műkincsek visszaszerzésére. A műtárgyak egy része a Scott és Stuart Gentling magángyűjtemény részét képezi, számos műtárgy eredetigazolásánál az áll: 1980 előtt vásárolva. A többit aukciókon vette meg a két műgyűjtő.

Egy 1972-es mexikói törvény a közép-amerikai államban betiltotta régészeti leletek eladását, vásárlását, de engedélyezték, hogy néhány műgyűjtemény magánkézben maradjon, ha azt regisztrálják az illetékes hatóságnál.

Mexikó már a múltban is többször próbálkozott árverések leállításával, vegyes eredményekkel. 2013-ban például követelte, hogy a Sotheby's és a francia kormány állítsa le a Barbier-Mueller Gyűjtemény 51 pre-kolumbiánus  műtárgyának eladását, sikertelenül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mint egy ember: a Microsoft mesterséges intelligenciája tűpontosan megmondja, mi van egy képen

Mint egy ember: a Microsoft mesterséges intelligenciája tűpontosan megmondja, mi van egy képen

Bulgária is szigorít, megbetegedett a kormányfő

Bulgária is szigorít, megbetegedett a kormányfő

Gábor Zsazsa hamvai egy németországi bank széfjében vannak

Gábor Zsazsa hamvai egy németországi bank széfjében vannak