szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Napóleon DNS-ét építi be órákba egy svájci gyártó, a DeWitt cég a császárnak egy novemberi árverésen megszerzett hajszálaiból származó mikrorészecskéket használ fel a korlátozott szériában készülő kronométerekhez.

©

"Napóleon DNS-e lesz az órájában" – jelentette ki Genfben kedden Viviane de Witt, akinek a férje Jérome Napóleonnak (1784-1860), a császár legfiatalabb öccsének a leszármazottja.

A hajszálakat - amelyek némelyike szőrszálra emlékeztet -, félmilliméteres darabokra vágják. A csak mikroszkóppal látható darabokat az óra üvege alatt rögzítik, a DeWitt cég logója, a császár képmása alatt. Az első ilyen, sebészi pontosságú műveletet kedden végezték el a gyárban, közjegyző jelenlétében.

A 60 fős alkalmazotti gárdával évente 1500 órát készítő DeWitt cég 400-500 darabos korlátozott szériát állít elő Napóleon DNS-ével, az óra ára legalább 8000 euró, azaz 2,4 millió forint lesz.

Napóleont már életében bálványozták, amikor levágatta a haját, csodálói összeszedték és megőrizték – mondta el a korzikai származású Viviane de Witt. A hajszálakat de Witt asszony a monacói hercegi család Napóleon-múzeuma gyűjteményének novemberi árverésén vásárolta meg két tételben, 16 750, illetve 12 880 euróért, azaz 5,1, illetve 3,9 millió forintért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eddig bírta, 360 fölé került a forint

Eddig bírta, 360 fölé került a forint

Nagyot ment a Richter 2020-ban

Nagyot ment a Richter 2020-ban

"Kósa Lajos azt mondta, nyugodtan írjam alá, nem lesz bajom belőle"

"Kósa Lajos azt mondta, nyugodtan írjam alá, nem lesz bajom belőle"