szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fenntartható demográfiai fordulatot kell elérni az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerint, a családpolitikában pedig nagyon fontos, hogy hosszú távú, tervezhető, kiszámítható és komplex intézkedéseket hozzanak.

A kormányzati családpolitika alapvetése, hogy fenntartható demográfiai fordulatot kell elérni, meg kell állítani a népességfogyást - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára egy szerdai budapesti konferencián. Novák Katalin A családpolitika jelene és jövője című tanácskozáson a legfőbb célok között említette a gyermekvállalási kedv ösztönzését, a vágyott gyermekek megszületésének elősegítését és a családok erősítését, hiszen - mint mondta - erős családokban több gyermek születik.

Hangsúlyozta, a családpolitikában nagyon fontos, hogy hosszú távú, tervezhető, kiszámítható és komplex intézkedéseket hozzanak. Az ehhez szükséges eszközökről szólva azt mondta, hogy a vágyott gyermekek megszületéséhez legfontosabb a munka és a családi élet összeegyeztetése, a lakhatás és a családbarát környezet megteremtése.

A családpolitika kiindulópontja az aktuális, kedvezőtlen népesedési helyzet. Harminchárom év alatt nyolcszázezerrel csökkent Magyarország népessége. Jelenleg is fogy a magyar népesség, de kisebb mértékben, mint korábban - mondta Novák Katalin, idézve a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait, amelyek alapján a tavalyi év első tizenegy hónapjában a születésszám 2,7 százalékkal nőtt az előző évhez képest, és a halálozások száma csökkent. Kiemelte: a kormány olyan fontosnak tartja a családi értékeket, hogy azokat az alaptörvényben is rögzítették. 

"A családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony" - idézte az államtitkár. A kormány házasságközpontú politikát folytat. A házasságot időtálló értéknek tekinti, mert kutatások bizonyítják, hogy a gyermekek szempontjából az a "nagyobb biztonságot jelentő együttélési forma" - tette hozzá Novák Katalin.

Az államtitkár a kormány eddigi, konkrét családpolitikai intézkedéseiről szólva példaként említette, hogy a családi adókedvezményt kiterjesztették az egy vagy két gyermeket nevelőkre is. Ennek eredményeként a családok évi 230-240 milliárd forint adókedvezményt vehetnek igénybe, és ez az összeg 2018-ra 300 milliárdra emelkedhet.

Novák Katalin kitért a gyed extrára is, amely szeptemberig csaknem 27 ezer szülőnek jelentett segítséget. A munka melletti gyedet 15 ezren, a testvér gyedet 12 ezren vették igénybe, és bevezették a hallgatói, vagy diplomás gyedet is. Közölte: a gyermekétkeztetésre fordított összeg 2010 és 2014 között 24 milliárd forinttal nőtt. Jelenleg a gyermekek harmada étkezik ingyen, ezt kétharmadra tervezik növelni. Hatezer új bölcsődei, óvodai férőhelyet hoztak létre, de ezt a számot is növelni szeretnék. 

Az államtitkár szólt arról is, hogy a köznevelésben fokozatosan, felmenő rendszerben ingyenessé teszik a tankönyveket. Kiemelte, hogy folyamatosan nő, húszéves csúcsot ért el az országban a női foglalkoztatottság, amelynek aránya jelenleg 56,5 százalék.

A konferenciát Tarnai Richárd, Pest megye kormánymegbízottja nyitotta meg, és előadást tartott Bábiné Szottfried Gabriella, a védőnői szolgálatért felelős egykori miniszteri biztos, valamint Dani Csaba, a Magyar Államkincstár családtámogatási főosztályvezetője is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kiválasztották a Hableány-emlékmű építőjét

Kiválasztották a Hableány-emlékmű építőjét

Négymillió eurót fizetett az adóhivatalnak a bukott spanyol király, hátha megússza a büntetést

Négymillió eurót fizetett az adóhivatalnak a bukott spanyol király, hátha megússza a büntetést

Érezhető földrengés volt Nagykanizsa közelében

Érezhető földrengés volt Nagykanizsa közelében