szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hétfőtől nem lehet rágyújtani a Martin Place-en, Sydney népszerű sétálóövezetében, ahol rengeteg turista fordul meg, és sokan pihennek vagy fogyasztják ott az ebédjüket.

A városi tanács egy közvélemény-kutatás nyomán döntött úgy, hogy dohányzásmentes övezetté teszi a szabadtéri területet. A megkérdezett 700 ember zömmel úgy válaszolt a kérdésre, hogy jobb szeretné, ha nem szállna dohányfüst a téren - számoltak be róla ausztrál hírportálok.

Jenny Green városi tanácsos elmondta, hogy hétfőtől 12 hónapig ezzel megbízott alkalmazottak járnak körbe a területen hamutartókkal, és minden dohányost megkérnek, oltsa el a cigarettáját.

"A teljes szabadtéri terület dohányzásmentes ezentúl. Ha valaki kiül ebédelni vagy csak sütkérezni akar kicsit a napon, számíthat rá, hogy senki sem gyújt rá mellette. A nemdohányzók fellélegezhetnek és egyúttal csökken a csikkek száma is" - magyarázta Green, emlékeztetve arra, hogy az ausztrálok kevesebb mint 20 százaléka dohányzik, a többiek tehát ezentúl nyugodtan élvezhetik a füstmentes levegőt. 

A döntés összhangban van azzal a rendelkezéssel, hogy júliustól az éttermek kiülős teraszain sem lehet rágyújtani. A Martin Place egyes részein pedig már eddig is tilos volt a dohányzás.

A sydneyi vasútállomásokon, a buszmegállókban és irodaházakban a dohányzás régóta tiltott, ezért a munkaidő szüneteiben sok dohányos megy ki, és füstöl a szabadban.

Ausztrália volt az első ország a világon, ahol 2012-ben bevezették, hogy csak egységes, a dohányzás egészségkárosító hatására figyelmeztető, elrettentő képekkel díszített csomagolású cigarettát lehessen árusítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az apróért is lehajol a milliárdos: újabb trafikot szerzett

Az apróért is lehajol a milliárdos: újabb trafikot szerzett

Ferenc pápa: A mérsékletesség, a segítségnyújtás és az imádság időszaka jöjjön

Ferenc pápa: A mérsékletesség, a segítségnyújtás és az imádság időszaka jöjjön

Soha nem volt még ilyen forró novemberi éjszaka Sydney-ben

Soha nem volt még ilyen forró novemberi éjszaka Sydney-ben