szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Rendőrnek, vasutasnak, szakácsnak vagy ügyvédnek készülnek. Pont ugyanúgy, ahogy a nem roma gyerekek. A CFCF Alapítvány sorozata azt mutatja be, nem a gyerekek mások, hanem a tanulási és egyéb körülményeik. Kilenc kisrác, kilenc álom.

Magyarországon becslések szerint az általános iskolások 15%-a cigány, ők kétszer akkora eséllyel sodródnak ki az iskolarendszerből, mint nem roma társaik. Pusztán húsz százalékuk szerzi meg az érettségit, 2-3 százalékuk a diplomát. A középiskolai kudarcot a sikertelen általános iskolai pályafutás alapozza meg, az iskolát minden harmadik roma gyermek a többségtől elkülönített, szegregált cigány osztályokban végzi. Szegregált iskolából pedig nem vezet út a sikeres tanulmányokhoz és mindig újratermeli a szegénységet – hangsúlyozza Daróczi Gábor, a CFCF elnöke.

„Minden gyerek egyformán szeret játszani, minden gyerek egyformán szereti a fagyit, a gyereknapnak is ugyanazt kéne jelentenie minden gyereknek. Mi ma mégis azt mutatjuk meg, hogy Magyarországon mégsem kapja meg minden gyermek egyformán az esélyt a sikeres életre” – teszi hozzá.

A közösségi média kampányban szereplő gyerekek mind a CFCF Láthatatlan Tanodájában tanulnak, játszanak, fejlődnek. A tanoda a Józsefvárosi gyerekeknek nyújt mentorprogramot és fejlesztő foglalkozásokat. Az általuk követett módszerrel jó eséllyel tudják leküzdeni az iskolakezdést és a későbbi pályaválasztást is negatívan meghatározó hátrányokat.

Az X Kommunikációs Központ által tervezett kampány még két hétig tart a CFCF Facebook-oldalán, minden második nap új gyermek céljait és álmait ismerhetik meg az oldal követői.

©
©
©
©
©
©
©
©
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Két nap alatt 48 óvodában és 34 iskolában kellett rendkívüli szünetet bevezetni

Két nap alatt 48 óvodában és 34 iskolában kellett rendkívüli szünetet bevezetni

7 milliárd forintos támogatást kap a divatipar

7 milliárd forintos támogatást kap a divatipar

Tarolnak a négy évszakos abroncsok a magyar autósoknál

Tarolnak a négy évszakos abroncsok a magyar autósoknál