szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az anyatej mellé érdemes vizet adni, ha nem szeretnénk, hogy a baba kiszáradjon? Mit kezdjünk a nyári kiütésekkel és az alvászavarokkal? Mikor menjünk sétálni? Mit adjunk a babára a nagy melegben? Hogyan előzzük meg a szúnyogcsípéseket? – Számtalan kérdés merül fel a kánikula idején a kisgyermekes szülőkben. Most számos tippel segítünk, hogyan tegyük kellemesebbé a kánikulát kisgyermekünk számára.

1. Megfelelő folyadékpótlás

A csecsemők testének közel háromnegyede víz. Emellett folyadékháztartásuk még meglehetősen labilis, ezért nagyobb veszteség mellett kisebb mennyiségek raktározására képesek. Bár egy baba a felnőttnél kevesebbet izzad, és a légzéssel távozó hő is csekélyebb, a szapora légzés és a testtömegéhez viszonyított nagyobb testfelület miatt könnyebben kiszárad. Éppen ezért minél kisebb a baba, annál jobban figyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre, különösen kánikula idején.

A csak anyatejes babákat a nagy hőségben sem kell külön itatni. Az anyatej most is bőven elég lesz nekik, a szükséges folyadékmennyiséget most is biztosítani fogja. Ilyenkor a baba többször kérheti a cicit a nap folyamán. A nagy melegben nyugodtan térjünk el a megszokott, például három órás szoptatási rendtől, mert a gyakoribb szoptatás során a szopás elején termelődő, magasabb víztartalmú anyatej inkább a szomjoltást, mintsem a jóllakást szolgálja.

Ha tényleg extrém a hőség, esetleg lázas a baba vagy hasmenése van, akkor az anyatej mellett adhatunk neki babavizet vagy forralás után visszahűtött csapvizet is.

©

6 hónapos kor fölött a csecsemők fő étele és itala továbbra is az anyatej vagy a tápszer. Hat hónapos korban a kizárólagos anyatejes táplálás már nem fedezi a fejlődésben lévő csecsemő tápanyagigényét, ezért elkezdjük bevezetni a pépes, majd a szilárd táplálékokat a baba étrendjébe. Az újonnan kínált gyümölcsökből és zöldségekből folyadékhoz is jut a kicsi.

A cukrozott italok ebben az életkorban sem alkalmasak a szükséges folyadékbevitel biztosítására. Egyrészt mert rengeteg felesleges, üres kalóriát tartalmaznak. Túlzott cukortartalmuk miatt elveszik a helyet az értékes tápanyagoktól, károsítják a baba fogait és megterhelik a veséjét.

A tápszeres és hozzátáplált babákat már mindenképpen kínáljuk meg vízzel evés előtt, evés után, és az etetések között is, legalább egy alkalommal. Ez az időszak, főleg, ha a szabadban vagyunk, kiválóan alkalmas lehet arra, hogy a babát megtanítsuk pohárból inni. Adjuk a kezébe, hagyjuk, hogy játsszon, kísérletezzen vele. Ha már tud önállóan inni, érdemes a poharát mindig ugyanott, a baba számára elérhető magasságban tartani, hogy akkor ihasson, amikor csak szeretne.

2. Ne aggódjunk, ha csökken a baba étvágya!

A nagy hőség idején a felnőttekhez hasonlóan, a babák étvágya is visszafogottabb. A már hozzátáplált anyatejes babák a kánikula idejére visszaszokhatnak az anyatejre, vagy legalábbis főként csak szopizni szeretnének.

Érdemes minél több lédús ételt adni a babának. 6-7 hónapos kor körül kezdjük el megismertetni őt az első gyümölcsökkel, zöldségekkel, melyek ilyenkor nyáron széles választékban megtalálhatók. Elkészítésük igen könnyű, főzve, pürésítve kínáljuk őket a picinek. Először kanálnyi mennyiségben, majd fokozatosan haladva egészen a 150-200 milliliternyi mennyiségig.

Epret viszont semmi esetre ne adjunk a babának két éves koráig, mert nagyon erős allergiás rohamot válthat ki. Például csalánkiütést, ami a bőr felsőbb rétegeinek duzzanatával járó kellemetlen tünetegyüttes. Jellegzetes tünetei a viszkető csalánfoltok, rendszerint gyorsan, akár percek alatt kialakulhatnak, és pár óra, bizonyos esetekben napok alatt elmúlnak. Súlyosabb esetekben a kiütések mellett az ajkak, szemhéjak és nyelv duzzanata is megfigyelhető.

3. Csak óvatosan a napon!

Újszülött babával egyáltalán nem ajánlott napra menni. A nagyobb babák bőrét viszont már nyugodtan érheti a kora délelőtti vagy a késő délutáni napfény, de csak rövid ideig. Akkor is leginkább a karját és a lábait. Ha napra visszük a babát, sose felejtsünk el kalapot adni rá! Ha strandolni megyünk a totyogó, járó babánkkal, pancsolás előtt és után mindenképpen kenjük be magas faktorú fényvédő krémmel. Ilyenkor arra ügyeljünk, hogy a kisgyermek bőrét fokozatosan szoktassuk hozzá a naphoz és a fényvédő kozmetikumokhoz.

A hőségben 10 percnél tovább nem szabad a babát kiengedni a tűző napra. Autóban hagyni pedig egyenesen tilos, mert a baba meg is halhat, hiszen az autó azonnal felmelegszik a tűző napon. A nyári melegben a babával a reggeli illetve az esti órákban érdemes sétálni menni. Ha tehetjük, délelőtt 10 és délután 4 óra között maradjunk otthon. De még ennél is jobb, ha reggel 9 előtt, illetve 5 óra után visszük ki a babát.

©

4. Viszketés, csípések, kiütések

Kánikula idején az izzadás miatt sok babának lesznek apró, piros pöttyös kiütései. Ezek leggyakrabban a háton, a nyak körül és az alsó fertájakon keletkeznek. Ezeket a legegyszerűbben akkor kerülhetjük el, ha nem öltöztetjük túl a babát. Nyugodtan lehet egy szál pelenkában, bodyban, meztelenül. A nagy melegben nagyon jót tesz, ha napközben is lefürdetjük, áttörölgetjük a babát.

Ha a pelenka okozza a kellemetlen kiütéseket, a gyakori szellőzés mellett a sima vizes lemosás csodákat művelhet, de az is segíthet, ha kísérletezünk a különböző pelenka és popsikrém márkákkal. Van, aki a mosható pelenkára esküszik. Például a lanolint tartalmazó termékek bőrnyugtató hatással bírnak. Ha nincs klíma a lakásban, éjszaka nem kell a babát betakarni. 26 fokos szobahőmérséklet felett, ha pizsama van rajtuk, még ha rövid ujjú is, nem fognak megfázni.

A hatékony rovarűzés és a csípések elkerülése érdekében a szúnyogháló mellett a szúnyogháló sarkaira vagy a pléd csücskeire csepegtethetünk néhány csepp citrom, citronella, citromfű vagy levendulaolajat. Ezek mind riasztják a vérszívókat.

Készíthetünk szúnyogriasztó olajat is. Hozzávalók: 20 ml olivaolaj, 1 csepp levendulaolaj. Egy 30 ml-es üvegbe töltsünk olivaolajat, és pipettával cseppentsünk bele egy csepp levendulaolajat. Az olivaolaj jót tesz a bőrnek, a levendulaolaj pedig nyugtató hatású. Már egészen pici babákon is használhatjuk, de fontos, hogy ne tegyünk több illóolajat a keverékbe.

5. Forró éjszakák

A baba ha eddig át is aludta az éjszakát, most elképzelhető, hogy fel fog kelni, mert szomjas lesz. Érdemes már este odakészíteni a babavizet. A legkisebbeket pedig meg kell szoptatni. Ha túlöltöztetjük a babát, melege lesz, ezért fel fog ébredni. Érdemes a baba szobáját este átszellőztetni és napközben is elsötétíteni. Segíthet, ha a baba elalvás előtt langyos vízben pancsolhat, és egy kicsit lehűtheti magát.

Ha a meleg miatt nagyon nem megy a lakásban való elalvás, meg lehet próbálni babakocsiban, árnyékos helyen például lugasban, fás parkban altatni, ahol több oldalról is árnyékolva van, mégis jár a levegő. Ezek a természetes árnyékforrások sokkal jobban védenek a naptól és kellemesebb klímát biztosítanak, mint a mesterséges árnyékolók, például a napernyők.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Koronavírusos az egyik győri alpolgármester is

Koronavírusos az egyik győri alpolgármester is

Egy győri fideszes képviselő is elkapta a koronavírust

Egy győri fideszes képviselő is elkapta a koronavírust

Kilencezer fölött a járvány áldozatainak száma Spanyolországban

Kilencezer fölött a járvány áldozatainak száma Spanyolországban