szerző:
hvg.hu

Tényleg eldől egy fiatal sorsa, amikor kiemelik a családjából, és gyermekotthonba kerül? Az ott felnövő gyerekek másképp gondolkoznak a jövőjükről, mint a családban felnövő társaik? Mivel tudunk segíteni, hogy boldogabb felnőttekké váljanak? – Kutatás mérte fel a családban és gyermekotthonokban élő magyar gyermekek jövőképét.

Rengeteg negatív képet kapcsolunk a gyermekvédelemben nevelkedő, családjukból kiemelt gyerekekhez, például hajlamosak vagyunk azt gondolni róluk, hogy drogoznak, tinédzserként szülnek, illetve a rendszerből kikerülve bűnöző, hajléktalan lesz belőlük – derült ki a Generali a Biztonságért Alapítvány szakembereinek friss kutatásából és az Élményakadémia Közhasznú Egyesület gyermekotthonokban végzett munkájának tapasztalataiból.

A felmérés arra is rávilágított, hogy mind a gyermekotthonban, mind a családjukban nevelkedők bíznak benne, hogy jobban fognak élni a jövőben. Az utóbbiak közel fele jelentősen jobb anyagi helyzetet remél a jelenleginél tíz-tizenöt évvel később. A gyermekotthonban élő fiatalok is idealizálják a jövőt, többen mondták, hogy „gazdagok lesznek”, de ehhez konkrét tervet nem tudnak kapcsolni.

©

A gyermekotthonokban élők környezetéből gyakran hiányzik a motiváció, a példaképek és a valós lehetőségek a kitörésre. A családban felnövő gyermekeket, válaszaik alapján leginkább a szülők és a környezetükből érkező elismerés motiválja, de hasonlóan a gyermekotthonokban gyűjtött tapasztalatokhoz, többek között a zene és a sport is kapaszkodót jelentenek számukra a mindennapokban.

A jövőképet illetően szembetűnő különbség volt, hogy a gyermekotthonban nevelkedő gyerekeknek nagyon kevés konkrét elképzelésük van a következő 5-10 évükről. Ekkorra már a nagy részük szeretne valamilyen szakmát és munkát, de intézményenként mindössze 1-2 fiatal volt, aki konkrétabban meg tudta fogalmazni, pontosan mire vágyik a munka területén.

A családban élő gyermekek körében végzett kutatás szerint az értékrendben legnagyobb hangsúllyal a család, valamint a barátok jelennek meg a 12-18 éves fiatalok számára. A család a gyermekotthonban élők számára is alapvető viszonyítási pont. Több fiatal még akkor is példaként tekint vér szerinti szüleire, ha azok méltatlanul bántak vele, elhanyagolták, esetleg bántalmazták őket. Példaképek lehetnek a gyermekotthonban élő idősebb gyerekek is, egy-egy tanár az iskolából vagy azok a gyerekotthonból kikerülő rokonok, ismerősök, akiknek sikerült elhelyezkedniük és egzisztenciát teremteniük maguknak.

A családcentrikusság a jövő tervezésekor is megjelenik, mind a gyermekotthonban, mind a családban nevelkedők körében. A kutatásban megkérdezett fiatalok háromnegyede szeretne házastársat és egy vagy több gyereket, mindössze minden tizedik fiatal szeretne egyedül, függetlenül élni. A gyermekotthonban élő fiatalok többsége is családban képzeli el a jövőjét, általában többgyerekes családban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban

Eltűnt a Jeges-tenger legvastagabb jégtakarójának 95 százaléka – és igen, ez nagyon nagy baj

Eltűnt a Jeges-tenger legvastagabb jégtakarójának 95 százaléka – és igen, ez nagyon nagy baj

Videón, ahogy a rendőrök lerohanják a 21 éves férfit a Körúton

Videón, ahogy a rendőrök lerohanják a 21 éves férfit a Körúton

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

Fideszes országgyűlési képviselő lett a bokszszövetség megbízott pénzügyi biztosa

Fideszes országgyűlési képviselő lett a bokszszövetség megbízott pénzügyi biztosa