szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha igaznak bizonyul egy friss kutatás, elfelejthetjük az összes Jézust tartalmazó reneszánsz festményt, mert valójában teljesen máshogy nézett ki, mint ahogy eddig ábrázolták.

Richard Neave, a Manchesteri Egyetemről nyugdíjba ment orvostudományi szakértő társszerzőként jegyzi a Making Faces: Using Forensic and Archaelogical Evidence című könyvet, amelyben számos történelmi személyiség arcképét rekonstruálták az igazságügyi antropológia segítségével.

Az alanyok közt volt Jézus Krisztus is, akinek az alakját egészen a harmadik századtól kezdve előszeretettel örökítették meg festők, szobrászok és mindenféle művészek. Az idők során kialakult Jézus-kép egyre inkább kezdett hasonlítani azokhoz az etnikumokhoz, ahol a művek készültek - így az olasz és a spanyol reneszánsz festményeken már fehér bőrű Krisztust láthattunk.

Neave kutatásának köszönhetően azonban szakíthatunk a megszokott magas, hosszú hajú, fehér bőrű Jézus-képpel, ugyanis szerinte sokkal jobban hasonlított a közel-keleti, galileai zsidók külső megjelenéséhez.

Jézus arca a friss kutatás szerint
©

A tudós abból indult ki, hogy a keresztrefeszítést megelőzően Júdásnak meg kellett mutatnia, a sok ember közül melyik Jézus, mert azok nem tudták megkülönböztetni őt a tanítványaitól. Neave és a kutatócsoportja többek közt izraeli régészek által feltárt szemita koponyákat tanulmányozott, és azokból kiindulva, különböző digitális technikákat alkalmazva fedték fel, milyen lehetett az arcukon lévő bőr és izomzat - írja az Esquire.

Ugyan a klasszikus képet támasztja alá, hogy Neave-ék szerint is szakállas volt Jézus, viszont a hosszú haj helyett valószínűleg rövid, erős, göndörödő frizurát viselt.

Ha a felépítése hasonlított a korabeli szemita férfiakéhoz, akkor a hagyományosan magasként ábrázolt Jézus valójában inkább 160 centiméter körül mozgott, és mivel 30 éves koráig ácsként dolgozott, tehát kinti, fizikai munkát végzett, a kutatócsoport szerint erősebb testalkattal és jobban barázdált bőrrel rendelkezett.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!