szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kimart, vegyszeres kezek, amit napokig kell ápolni egy-egy alaposabb takarítás után? Minden átható, orrfacsaró klórszag a lakásban? Különben is, biztonságban tudhatjuk magunkkal együtt a családunkat, ha szintetikus, kemikáliákkal teli szerekkel takarítjuk a környezetünket? – Most adunk néhány tippet, mindezt hogyan lehet megúszni egyszerű és természetes alapanyagokkal, miközben még spórolunk is.

1. Citromlé + szódabikarbóna

A konyhapultot egyszerre fertőtleníti és varázsolja széppé, ha citromlé és szódabikarbóna keverékével töröljük át, ráadásul a mosogatót is megszabadítja a vízkőfoltoktól.

2. Duplázzunk!

Ugyanez a módszer beválhat az igazán makacs foltok esetén is: keverjünk szódabikarbónát a citromléhez, vigyük fel a felületre, hagyjuk hatni egy kicsit, majd dörzsöljük le vagy öblítsünk. A módszer leginkább akkor ajánlott, ha nagyon vízköves a konyhapult, a zuhanyzó, vagy bármi más.

©

3. Forraljunk mosódiót!

Vegyünk mosódiót a mosáshoz, ami még mindig a legtermészetesebb mosószer, de használat után ne dobjuk ki, hanem próbáljuk meg újrahasznosítani! 10-12 darabot forraljunk fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd leszűrve használjuk mosogatószerként, de a felmosáshoz is tökéletes lehet, ha a felmosóvízhez adagoljuk.

4. Ecettel az égések ellen!

Ha véletlenül valami csúnyán odakozmált vagy leégett, az edényt forraljuk fel ecetes vízzel, majd hagyjuk állni néhány órát! Utána könnyen kimosható, tisztítható lesz.

5. A mikrót sem kell sikálni!

Ha ecetes vizet teszünk egy müzlistálkába, majd azt be a mikróba, és 3-4 percig magas fokozatra állítva működtetjük a gépet, kellő mennyiségű forró, ecetes pára lepi be a készülék belsejét, hogy feloldja az összes koszt és ételmaradékot, amit ezek után egy nedves ronggyal vagy egy konyhai papírtörlővel könnyen letörölhetünk.

©

6. Ecetes ablak

Az ablakpucolást nem túl hálás és kellemes feladatát az ecet is nagyban megkönnyítheti. Ha langyos ecetes vízzel alaposan áttöröljük az ablakot, majd gumilehúzóval áthúzzuk, már csak át kell törölni határozott és körkörös mozdulatokkal. Ablakrács, teraszkorlát tisztításához langyos ecetes vízbe mártott ronggyal töröljük át a felületet, majd lenolajjal, akár más olajjal – olajba mártott és kinyomkodott szivaccsal – töröljük át.

7. A kukának sem kell bűzlenie!

A megfelelő higiénia érdekében érdemes naponta kiüríteni a szemetest, és a kukát hetente kitakarítani. A feladatot kevésbé viszolyogtatóvá teheti, ha megy kis szódabirkarbónával és szárított mentával elkevert vízzel öblítjük ki.

Forrás: cookta

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Veszélyben az osztrák oltási terv

Veszélyben az osztrák oltási terv

2021-ben berobban az elektromos autók piaca

2021-ben berobban az elektromos autók piaca

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban