szerző:
T.S.

Ezért a sonkáért egyetlen hentesnél sem állnak sorba, mégis elfogy. Jelenleg a világ legdrágább sonkáját egy huelvai termelő állítja elő Andalúziában.

Évente összesen csak 80 darab sonkát készít és – szigorúan csak előrendelésekre – forgalmaz  Eduardo Donato, aki Andalúziában a Huelva tartománybeli Cortegana faluhoz közeli birtokán gazdálkodik. A vidék és a közel ötezer lelkes falu fő nevezetessége a ridegtartású (félvad) sertés, a híres cerdo iberico (az ibériai sertés).

A katalóniai Tarragonából származó, eredetileg építész, Eduardo Donato 26 éve azért költözött a Corteganától 8 km-re található Maladúa birtokra, hogy kihasználva a természeti adottságokat, nem kis pályamódosítással, ökogazdálkodó legyen. 80 hektáros, makkerdős legelőjén a kihalófélben levő ibériai sertés tipikusan andalúziai fajtájának, a Manchado de Jabugónak a tenyésztésével kezdett foglalkozni. Ez a fajtiszta sertés a foltos jabugói elnevezést egy andalúziai falucskáról, Jabugóról és a testének felületét borító jellegzetes kékes foltokról kapta. A fajtát a sertéspestis és az ágazat iparosítása miatt a 20. század második felében már a kihalás fenyegette, alig több mint száz példánya maradt fent.

Eduardo Donato az elmúlt 26 évben ökotudatosan, a fenntartható természeti környezetet figyelembe véve – maladúai birtoka, a Dehesa Maladúa (szó szerint maladúai legelő), egyben családi vállalkozásának elnevezése, a Sierra de Aracena y Picos de Aroche természetvédelmi park területén található – fejlesztette gazdaságát, s jutott el a foltos jabugói sertés sonkájával a siker csúcsára. Ezt spanyolországi – s megrendelői révén külföldi – elismertsége mellett a pár hete megrendezett nürnbergi BIOFACH-on a legmagasabb nemzetközi elismeréssel, a Legjobb BIOFACH-újdonság címmel jutalmazták. A rangos szakmai elismerést a bioélelmiszerek Oscar-díjaként is emlegetik.

Donato sonkáira éveket kell várni
©

A Dehesa Maladúa cég különlegesen magas minőségi kategóriába – Calidad Summum – sorolt foltos jabugói sertésének a sonkája valószínűleg a legdrágább jelenleg a világon: az ára 4100 euró, közel 1,3 millió forint egy hátsó sonka. A különlegesen magas minőségét a Córdobai Egyetem Élelmiszer-tudományi és Élelmiszer-technológiai Tanszékének tíz tudós sonkakóstoló szakembere garantálja – ez a legmagasabb sonkaminősítő fórum Spanyolországban. Ahhoz, hogy ez a csúcsminőségű sonka a fogyasztó asztalára kerüljön, közel 10 év szükséges. Nem véletlenül tartja a sikere titkának Eduardo Donato a türelmet, a szenvedélyt és az örömet. Ugyanis a teljesen természetes körülmények között, vízeséses területen tartott és gondosan felügyelt, makkoltatott foltos malacai csak lassan, három-négy év alatt érik el a vágósertés súlyát. Az évente levágott 40 sertésből pedig még hat év (!) alatt lesz fehérjében, B1 és B6 vitaminokban, ásványi anyagokban és telítetlen zsírsavakban gazdag aromás sonka, ugyanis ennyi idő alatt érlelik meg.

A maladúai birtokán élő Eduardo Donato Marta nevű lányával együtt viszi a családi vállalkozást, a sonkákat személyesen adja át ügyfeleinek, nem folytat internetes kereskedelmet. S a megrendelők jönnek nemcsak Marbelláról, Barcelonából, Madridból, hanem több francia városból, Brüsszelből, Berlinből, Bécsből, Luxemburgból, sőt még Hongkongból is.

©

A spanyol El País szerint Eduardo Donato minden pénznél többre értékeli a fogyasztók elismerését. A Donato-sonkahívők között ott volt a – 2013-ban elhunyt – híres spanyol filmrendező, Bigas Luná is, aki stílszerűen Sonka, sonka című filmjével (az 1992-es moziban először játszott együtt Penelope Cruz és Javier Bardem) nyert Ezüst Oroszlán-díjat a Velencei Filmfesztiválon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sokak életét könnyítheti meg az Office legújabb frissítése

Sokak életét könnyítheti meg az Office legújabb frissítése

Megcsinálták a mesterséges intelligencia saját Coelhóját – és hátborzongató idézeteket írt össze

Megcsinálták a mesterséges intelligencia saját Coelhóját – és hátborzongató idézeteket írt össze

Valami történt a Wellhello-körül: többen távoztak a zenekarból

Valami történt a Wellhello-körül: többen távoztak a zenekarból

Eltűnt a netről az ukrajnai „magyar-lista”

Eltűnt a netről az ukrajnai „magyar-lista”

Trump szerint mégsem átverés a klímaváltozás, de előbb-utóbb a folyamat magától visszafordul

Trump szerint mégsem átverés a klímaváltozás, de előbb-utóbb a folyamat magától visszafordul

Fél éve ígérgeti a Facebook, hogy bekapcsol egy funkciót, amellyel ki tudja, mióta “játszadozik” Zuckerberg

Fél éve ígérgeti a Facebook, hogy bekapcsol egy funkciót, amellyel ki tudja, mióta “játszadozik” Zuckerberg