HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

És segíthet jobban megismerni az agy egyik érzelemközpontját.

A marihuána használói gyakran indokolják a szer szorongáscsökkentő hatásaival a fogyasztását. Egy új felfedezés ad élettani magyarázatot a beszámolóikra.

Eszerint az agy egyik fontos érzelemközpontjában, a szorongás szabályozásában és a stresszreakcióban kulcsszerepet játszó amygdalában kannabinoid (a kannabiszszármazékok hatóanyagát, a THC-t felfogó) receptorok is találhatók.

Az amerikai Vanderbilt Egyetem kutatói, Sachin Patel és Teniel Ramikie vezette nemzetközi csoportnak a Neuron című rangos folyóiratban publikált vizsgálati eredményeiből fény derül azonban másra is. Többek között arra, hogyan termel és szabadít fel ez az agyterület endokannabinoidokat, az agyat a THC hatásaihoz hasonlóan befolyásoló természetes vegyületeket.

Mint Patel rámutatott, mindez nagyban hozzájárulhat annak megértéséhez, hogyan hatnak a viselkedésre a kannabiszszármazékok, és alapjaiban változtathatja meg ismereteinket az amygdala sejtszintű működéséről.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely az egymásra hatással, befolyásolással, manipulálással foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, ajándékba elküldjük a Hogyan küzdjünk meg az élet nehézségeivel? című könyvet. Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook oldalát!


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!