HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia
Tetszett a cikk?

Nem úgy, mint az átlagos erkölcsi érzékkel rendelkező emberek.

Úgy tartjuk, mindenki hazudik, legalábbis apró, kegyes hazugságok formájában; vizsgálatok szerint átlagosan naponta kétszer.

Az őszintétlenség természetét tanulmányozó holland és izraeli pszichológusok, Rony Halevy, Bruno Verschuere és Shaul Shalvi által a Human Communication Research című lapban közölt cikk azonban ennél árnyaltabb képet fest.

527 fős, önbevallásos vizsgálatuk szerint a válaszadók 41 százaléka egyszer sem hazudott a megelőző 24 órában, míg az összes füllentés 40 százalékáért 5 százalékuk felelt.

Az eredményt laborban, pénzzel jutalmazott kockadobó feladatokkal tesztelték, ahol lehetőség nyílt a csalásra: a részvevők bármilyen eredményt bemondhattak.

A korábban a hazugságot elismerő alanyok jóval többet nyertek – statisztikailag valószínűsíthetetlen eredményeket vallottak be –, mint az „őszinték”, igazolva ezzel, hogy valósan nyilatkoztak őszintétlenségükről.

„Lehet, hogy a gyakran hazudókra jellemzőbbek a pszichopata vonások, így nem gond számukra beismerni, hogy így tesznek” – kínál magyarázatot Verschuere.

Hasonló cikkeket a HVG Extra Pszichológia legfrissebb számában olvashat, mely titkainkkal foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, akkor megajándékozzuk +1 lapszámmal. 5 lapszám 4 áráért! Aktuális lapszámunkat meg is rendelheti. Ha érdeklik a pszichológiai témák, lájkolja a HVG Extra Pszichológia Facebook-oldalát!

 


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden idők egyik legnagyobb zsarolását látjuk, vagy a futball teljes reformját?

Minden idők egyik legnagyobb zsarolását látjuk, vagy a futball teljes reformját?

Jó sárkányok

Jó sárkányok

Húzódik a rasszista kijelentései miatt bepanaszolt szegedi professzor ügye

Húzódik a rasszista kijelentései miatt bepanaszolt szegedi professzor ügye