HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

A kreatív kampány csokit vagy sört reklámoz. Saját kreativitásunkkal önmagunkat, életrevalóságunkat reklámozzuk, azt ígérve, hogy mellettünk könnyebb lesz fiatalosnak, játékosnak maradni. Sőt: izgalmas partnerrel maga a világ tűnik szórakoztatónak.

Mondják: a nő azé, aki megnevetteti. Aki megnevettet, arról hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy kreatív. Elvileg ma egyszerűbb humorosnak tűnni. Sokkal több eszközünk van kreativitásunk fitogtatásához, vagy akár csak a színleléséhez, ám a humor esetében csak ideig-óráig lehet a másét használni. A kreativitáshoz – ami a legtöbb esetben nem igényel sok testi energiát – mindenekelőtt arra van szükség, hogy az ember gyorsan és véletlenszerűen minél több ötletet, változatot tudjon a fejében mozgósítani és megfogalmazni.

Minél nagyobb meglepetést sikerül okoznia a csábító vagy udvarló félnek, annál nagyobb hatásra számíthat. Ám ne feledjük: bár a kellemes meglepetéseket a legtöbb ember szereti, mégis vannak különbségek. A nők kalandos biztonságra vágynak, a férfiak biztonságos kalandra. Apró, de váratlan ajándékok, izgalmas programok, szokatlan helyszínek – a kreatív embert nem kell nógatni, ezer ötlete van. Munkatársnőmnek egy téli hétköznap este a párnája alá kedvenc gyümölcsét, mangót rejtett a párja. Volt osztálytársam rávette a feleségét, hogy egy teljes napon át csak kérdő mondatokkal beszéljenek egymással.

Megjósolhatatlan működés

Azt jelentené a meglepetés szeretete, hogy nem a teljesen megbízható embereket szeretjük? A kiszámítható, sziklaszilárd társat, akinek minden szavában bízni lehet? A róka elől cikkcakkban menekülő nyúl az egyik legjobb példa, miért lenne baj, ha mindig megjósolhatóan viselkednénk. Előbb-utóbb felbukkan egy másik egyed, aki azért akarná megjósolni a viselkedésünket, hogy legyőzzön. Ha viszont a támadásra váratlan húzásokkal reagálunk, akár az életünk is múlhat azon, mennyire lepődik meg a támadó – vagyis adaptív, alkalmazkodó előnyünk származik a megjósolhatatlanságból. Márpedig a túlélést hatékonyan szolgáló tulajdonságok nagyobb eséllyel jutnak át az evolúció szigorú szűrőjén.

Nagy a meglepetés
©

A stratégia ebben az esetben a stratégia váltogatása. Több mint 70 éve bizonyította be Neumann János matematikus és Oskar Morgenstern matematikus-közgazdász a gazdasági viselkedés elméletéről írott művükben, hogy minden olyan kétszemélyes versenyben, ahol a stratégiáknak egynél több egyensúlyi helyzetük van, a kevert stratégia a leghasznosabb. A párválasztásban is egynél több az egyensúlyi helyzetek száma, az udvarlás is versengés.

Agyunknak, kreativitásunk legfőbb eszközének a siker érdekében el kellett sajátítania a megjósolhatatlan működés módjait. A kreativitásnak – ami az energia, a fiatalság, az intelligencia és a meglepetés jele – a jellege két nagyon fontos tulajdonságról ad számot: hogy az adott ötlet, viselkedés, gondolat mennyire hasznos és mennyire új.

Örök hűség helyett örök kellemesség

Geoffrey Miller evolúciós pszichológus, az Új-mexikói Egyetem pszichológiaprofesszora szerint a kreativitás azért alakulhatott ki, mert a szervezetünk kiválóan tudja használni. Részben az intelligenciát és a fiatalságot jelzi, részben pedig kielégíti mások igényét az új élményekre. Versenyhelyzetekben a természetes szelekció előnyben részesíthet megjósolhatatlan stratégiákat – ebből kiindulva mondja Miller, hogy a szexuális szelekció hasonlatosan működött az udvarlás helyzeteiben, amikor az ember esetében kifejlesztette a kreativitást és a humort.

Nem csupán az érzékszerveinkre hat
©

Úgy látja, a stratégiai véletlenszerűség, ami a túlélés és a szaporodás céljait tekintve roppant hasznos, az ember esetében a kreativitás, a szellemesség és a humor képességévé alakult át. Szerinte inkább a saját véletlenszerűségünkkel kell foglalkoznunk, mint a másik egyed – a potenciális versenytárs – választásaival. Vághatunk pókerarcot, elrejtve valós szándékainkat, blöffölhetünk, vagyis hamis benyomást kelthetünk, de a meglepetés okozásának egyik legjobb módja a kiszámíthatatlan, véletlen viselkedés. Idetartozik az is, ha bizonytalanul tartjuk a „megtorlási küszöböt” – vagyis kiszámíthatatlan, mi válthat ki a másikból féltékenységet: egy csók, vagy akár már egyetlen csábító pillantás is.

Charles Darwin, az evolúcióelmélet kidolgozója úgy látta, hogy az újdonság keresése ellenállhatatlan erőt jelent a szexuális kiválasztódásban, és szerinte ez magyarázhatja a nemi ékességek gyors evolúcióját. Példának hozza fel, hogy sok énekesmadár esetében a tojók a szélesebb repertoárral rendelkező hímekhez vonzódnak. A közvélekedés szerint az átlag feletti kreativitásnak feltétele az átlag feletti intelligencia.

A kreatív embernek is sok minden van a tarsolyában – ismeretek, mozdulatok, képek, szavak, hangok, jelek – és azokat meglepő módon kombinálja: ebből lesz az újdonság, amihez, ha különböző mértékben is, de alapvetően vonzódunk. És ami, ha valóban kreatív, nem csupán az érzékszerveinkre hat, hanem a gondolatainkba ágyaz új érzéseket.

Az élet értelme nem az, hogy kibírjuk

Saját kreativitásunkkal önmagunkat hirdetjük, nem örök hűséget, hanem örök vidámságot ígérünk – végül is, az élet értelme nem az, hogy kibírjuk. „Ha egy gondolatmenetet a potenciális partner felvillanyozóan meglepőnek talál, joggal következtethet arra (tudatosan vagy tudattalanul), hogy udvarlója szükség esetén ugyanilyen találékony a harcban is. Így teszi a kreatív érzék vonzóvá a kiismerhetetlenséget, ami különben pedig inkább taszító volna, és így teszi a szexuális szelekció a kreatív érzéket a kiismerhetetlenség megbízható indikátorává” – olvasható Millernek A párválasztó agy című könyvében.

Kiismerhetetlenség, de nem kiszámíthatatlanság
©

A kiismerhetetlenségé, de nem a kiszámíthatatlanságé. A kiszámíthatatlanság nem kreativitás, a megbízhatatlanság nem igazán humoros. Ha gyakran kell találgatnom, hogy a partner hazaér-e, amikorra mondta, vagy lesz-e kedve a programhoz, amit megbeszéltünk, az fárasztó, tehát előbb-utóbb leszokunk róla. A partnerről is. Ám fordítva is igaz: párunkat, ha folyamatosan kedves és hűséges, önmagában ettől még nem találjuk unalmasnak. A kapcsolatok hosszú távú fenntartása pedig együttműködést igényel, és azt, hogy tisztában legyenek a másik terveivel, elvárásaival, kalkulálhassanak egymás viselkedésével. A hosszú távú kiszámíthatatlanság a párkapcsolatban veszélyes; aki teheti, kerüli.

Megújuló agyak

Tagadhatatlan, hogy szórakoztató partner mellett az élet jóval kellemesebb. Ám a legjobb az a partner, akivel a világ maga tűnik szórakoztatónak. Sőt ha a társam igazán kreatív, akkor nagy az esély arra, hogy belőlem is a legkreatívabb énemet hozza ki. Minden szerelem, párkapcsolati lehetőség egyben önmagunk újrafelfedezése is, hiszen a másik számára vonzó szerepben akarunk feltűnni. Ősi és természetes hajlamról van szó, hiszen előnyt élvez a partnerválasztásban, aki kreatív módon alkotja és jeleníti meg a vonzó szerepeket.

Genetikailag megerősödött
©

Mindeközben a várható élettartam megnövekedése új kihívások elé állítja a párkapcsolati kreativitást. Korábban a gyakori háborúk, a gyermekágyi láz, az egyéb betegségek, fertőzések, az alultápláltság azt okozta, hogy a házasság jóval rövidebb ideig tartott, mint napjainkban. Ráadásul az emberek túlnyomó többségének az életmódja és fő tevékenysége – a földművelés – évezredeken keresztül kevés teret adott a mai értelemben vett kreativitásnak. Az évek, a napok és az órák ritmusát a fejés és a vetés, az életben maradás adott parancsai diktálták.

Miller szerint az emberi kreativitás szexuális szelekcióval fejlődött ki, védekezésül a hosszú távú párkapcsolat unalma ellen. „Ahogy elődeink agya egyre nőtt és okosodott, valószínűleg erősebb lett vonzódásuk is az újhoz, az unalmat pedig egyre rosszabbul tűrték. Ha a nemi partner néhány nap vagy hét után már nem tudott semmi újat nyújtani, nem szívesen éltek vele tovább, így utódok létrehozására kevesebb esélyt kapott. A kreatívabb egyének tehát gyorsabban szaporodtak, mint a kevésbé kreatívak, ami elég volt ahhoz, hogy a kreativitás hajlama genetikailag megerősödjön” – írja Miller a már említett műben.

Alkotás, párkapcsolati nehézségek

A vagányok és a fenegyerekek népszerűségét az magyarázza, hogy alkotó szelleműek nemcsak problémamegoldásban lehetünk, hanem abban is, ahogy a bevett normákat megszegjük. Az alkotó, kreatív emberek is híresek a párkapcsolati nehézségekről. Több figyelem irányul rájuk az ellenkező nem felől, nemcsak vonzóbbak, de kapósabbak is, mint a többi férfi vagy nő. A kreatív másneműekért nagy a verseny, ez okozza párkapcsolati nehézségeiket: nehéz ellenállni a csábításnak. Szóval, a nő azé, aki megnevetteti. Ám egy másik mondás arra hívja fel a figyelmet, hogy a férfi pedig azé, akivel karácsonyozik.

Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológus


Négy kreatív nő, akik lemondtak a sikerről, hogy párjuk kreativitását szolgálják – olvassa el cikkünk párját a wmn.hu-n!


 


Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Visszatért Terence Hill homokfutója elektromos buggyként

Visszatért Terence Hill homokfutója elektromos buggyként

Megint sokkol a Coca-Cola – de most kicsit másképp

Megint sokkol a Coca-Cola – de most kicsit másképp

A kínaiak kitaláltak egy megoldást arra, hogy ne legyenek tele a városok szertehagyott elektromos rollerekkel

A kínaiak kitaláltak egy megoldást arra, hogy ne legyenek tele a városok szertehagyott elektromos rollerekkel

Varánusz támadott meg egy idős párt Ausztráliában

Varánusz támadott meg egy idős párt Ausztráliában

Lenyúlta apja Audiját, majd három autót összetört egy fiatal Tatabányán

Lenyúlta apja Audiját, majd három autót összetört egy fiatal Tatabányán

Ketten meghaltak egy közlekedési balesetben Budapesten

Ketten meghaltak egy közlekedési balesetben Budapesten