HVG Extra Pszichológia
HVG Extra Pszichológia

Ilyen a hazugságspirál élettana.

Az apró füllentések felkészítik az agyat a hazugsághoz kapcsolódó negatív érzelmekre, és megágyaznak a későbbi nagyobb hazugságoknak – tárta fel a University College London Tali Sharot vezette kutatócsoportja.

A Nature Neuroscience című folyóiratban ismertetett tanulmányban 80 önkéntes személy agytevékenységét vizsgálták.

Páros feladatokban vettek részt: meg kellett becsülniük, hány pénzérme lehet egy üvegben, és ezt az értéket elküldeniük a partnerüknek.

A kísérleti alaphelyzetben úgy tudták, minél pontosabbak, annál nagyobb jutalom jár mind nekik, mind a partnernek.

Más helyzetekben azt mondták nekik, ha alul- vagy túlbecsülik a mennyiséget, az hasznot hoz nekik a partner kárára vagy hasznot hoz mindkettőjüknek, illetve a partnernek hoz hasznot a saját kárukra vagy hasznot hoz valamelyiküknek, de a másikra nincs hatással.

Amikor a résztvevők a saját hasznukra és a másik kárára hazudtak, eleinte az érzelemszabályozásban – így a bűntudat kiváltásában is – fontos szerepet játszó amigdala nevű agyterület erősen aktiválódott.

Ám amint a hazugságok ismétlődtek, ez az aktivitás egyre csökkent, miközben a hazugságok egyre nagyobbak lettek.

 

 

Hasonló cikkeket a legújabb HVG Extra Pszichológia magazinban olvashat, mely a trauma, terápia, gyógyulás témáival foglalkozik. Keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő most! Ha most fizet elő, megajándékozzuk A terapeuta esetei sorozat egyik kötetével, Szondy Máté Olvadás című könyvével. Aktuális számunkat meg is rendelheti.

 

 


Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!